Business Internaţional

Deoligarhizarea economiei ucrainene, o reformă care intrigă societatea occidentală. Problema este că de ea se ocupă cel mai puternic oligarh

Eka Zguladze, viceministrul ucrainean de interne, este responsabilă cu reformarea poliţiei rutiere, infectată puternic de corupţie. Zguladze a deţinut aceeaşi funcţie în ţara sa natală, Georgia, unde a implementat cu succes reforme similare în sistemul poliţienesc.

Eka Zguladze, viceministrul ucrainean de interne, este responsabilă cu reformarea poliţiei rutiere, infectată puternic de corupţie. Zguladze a deţinut aceeaşi funcţie în ţara sa natală, Georgia, unde a implementat cu succes reforme similare în sistemul poliţienesc.

Autor: Bogdan Cojocaru

29.04.2015, 20:36 1132
Un obstacol major pe cel de-al doilea front sunt baronii locali, oligarhii, puternici oameni de afaceri care monopolizează businessul local şi influen­ţea­ză în favoarea lor legislaţia şi politicile administrative, nepermiţând proliferarea afacerilor mici şi mijlocii, motorul de creştere şi de dezvoltare economică în statele occidentale. Oligarhii controlează până la 70% din economie, potrivit unor estimări.

Sub presiunea dezapro­bă­rii socie­tăţii civile faţă de performanţele nou­lui guvern şi ale preşedintelui Petro Poroşenko, el însuşi un oligarh, lucrurile încep să se mişte împotriva sistemului oligarhic, cel puţin a celui vechi. Kievul încearcă să-i „cumin­ţeas­că“ printr-un program sponsorizat de americani chiar şi pe poliţiştii de la circulaţie, un puternic bastion al corupţiei care, scrie presa ucraineană, dacă va fi doborât, va semnaliza puternic că lucrurile încep cu adevărat să se schimbe în Ucraina.

Potrivit unui sondaj de opinie recent, ucrainenii văd trei ameninţări la adresa ţării lor: agresiunea rusească, oligarhii şi corupţia, potrivit The Moscow Times. Ultimele două se împletesc armonios.

 

Sistemul putred

În ultimele două decenii, oligarhii şi-au creat o structură care le protejează monopolurile, le asigură acces la energie ieftină şi le oferă control asupra companiilor de stat, explică Newsweek. Ei controlează resursele media şi finanţarea partidelor politice. Doar industria metalurgică, unde oligarhii au o amprentă puternică, generează peste 40% din in­tră­rile de monedă străină şi sus­ţi­ne peste 200.000 de locuri de muncă.

În multe cazuri, cadrul legal creat de marionetele politice – din ministere sau din parlament - ale oligarhilor a asigurat că activităţile acestora rămân între limitele legii. Membri ai parlamentului au format o reţea strânsă de protecţie în jurul oligarhilor pe care-i protejează. Acest sistem a hrănit corupţia şi a distrus concurenţa. PIB-ul per capita al Ucrainei este cu puţin mai mare ca în 1991, când era la egalitate cu cel al Poloniei. Ucraina este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Mai săracă este doar Republica Moldova. Ucraina ocupă ultimul loc într-un clasament al libertăţii economice cu 43 de ţări europene.

Distrugerea sistemului oligarhic a fost una din principalele cerinţe în protestele de pe Maidan, în urma cărora fostul preşedinte Viktor Yanukovic – acuzat că a abuzat de poziţia sa şi a devenit cel mai puternic oligarh - a fost alungat din ţară.

La un an de la măcelul din Kiev, reforme reale încep să prindă contur. Premierul Iaţeniuk şi-a adus o armată impresionantă de tehnocraţi, inclusiv străini şi directori de companii cu experienţă, precum fostul director general al Microsoft Ucraina, pentru a-l ajuta la schimbări, scrie Forbes. Guvernul a negociat cu succes cu FMI un pachet de stabilizare financiară de 17,5 miliarde dolari care, cu ajutorul SUA şi al UE poate ajunge la 40 miliarde dolari. Kievul a introdus, de asemenea, reforme serioase în sectorul gazelor naturale, un subiect delicat pentru populaţie, care mulţi ani a beneficiat de subvenţii pentru energie, şi intenţionează să privatizeze mii de companii de stat. Şi sectorul gazelor, şi companiile de stat sunt mari surse de corupţie.“

 

Poliţia

Dar rezultatul acestor reforme se va vedea peste 3-4 ani. O primă reformă cu impact imediat asupra încrederii populaţiei ar fi eradicarea corupţiei din rândul poliţiştilor de la circulaţie“, spune Vitaly Sych, redactorul-şef al Novoye Vremya. Corupţia profundă din poliţia rutieră aminteşte tuturor că „putreziciunea“ sistemului începe chiar din mijloc. Programul de reformă din acest sector este condus de viceministrul de interne Eka Zguladze, care a deţinut aceeaşi funcţie în ţara sa natală, Georgia, unde a implementat reforme similare în sistemul poliţienesc. Programul este finanţat de guvernul SUA, iar selec­ţia şi pregătirea profesională a ofiţerilor de poliţie sunt supravegheate de o echi­pă de poliţişti din Nevada. Primele semne sunt încurajatoare.

Aproximativ 27.000 de persoane au aplicat pentru 2.000 de poziţii în Kiev, în pofida standardelor ridicate, potrivit Bloomberg. Toţi candidaţii trebuie să aibă cel puţin licenţiat al unei facultăţi şi să cunoască cel puţin o limbă străină. Salariile sunt majorate de la 80 de dolari pe lună la aproape 500 de dolari pe lună, un salariu de invidiat în Ucraina. Reformele au funcţionat în Georgia, unde au fost aplicate în urmă cu un deceniu.

Sych de la Novoye Vremya notează că majoritatea reformelor, precum aducerea preţurilor gazelor la nivelul pieţei, vor fi dureroase. Eliminarea corupţiei de zi cu zi va avea nevoie de mult timp pentru a-i convinge pe ucrainenii de rând că dificultăţile pe care le îndură vor merita.

Ucraina are acum o nouă lege care consolidează responsabilitatea judecătorilor şi întăreşte independenţa şi măreşte transparenţa în sectorul judiciar. Parlamentul transformă postul naţional de televiziune într-un post public independent, întăreşte mediul media şi integrează armatele private în armata naţională.

 

Oligarhii

Revenind la oligarhi, Poroşenko a promis, când a venit la conducerea ţării, că îşi va vinde compania sa de dulciuri Roshen, pentru a separa politica de afaceri. Nu a făcut-o. Însă şi-a făcut clară intenţia de a slăbi poziţia altor oligarhi. Cel mai celebru, şi care a căzut cel mai zgomotos, este Igor Kolomoisky. El a fost demis dintr-un post de guvernator regional pentru că nu a vrut să se conformeze legii şi să cedeze puterea pe care o avea la companii strategice de energie. Când poliţiştii au venit să elibereze de rebeli sediul unei companii, ei s-au lovit de blocajul bodiguarzilor lui Kolomoisky, fost simbol al luptei contra separatiştilor din est. Parlamentul a fragmentat sectorul gazelor naturale, un bastion al lui Dmytro Firtaş, un oligarh al energiei. Procurorii contestă legalitatea achiziţiei celeo mai mari centrale termoelectrice a ţării de către Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO