Business Internaţional

Depozitele greceşti au secat cu încă 3 mld. € în câteva săptămâni

Depozitele greceşti au secat cu încă 3 mld. € în...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.03.2015, 00:06 876
Grecii şi companiile elene au scos 3 miliarde de euro din depozitele constituite la băncile din Grecia în primele săptămâni ale lunii martie, prelungind o hemoragie a cărei amploare a stârnit speculaţii că vor fi introduse restricţii la retrageri. Diverse zvonuri îi fac pe greci să se teamă că dacă îşi vor lăsa banii la bancă nu-i vor mai putea retrage.

Astfel de controale ale fluxului capitalului au fost introduse în premieră pentru zona euro în Cipru, pentru a preveni colapsul total al unui sistem bancar din care a fost amputat 50%, iar o parte din depozite a fost confiscată de guvern. Restricţiile din 2013 i-au determinat la acea vreme pe unii analişti să considere că Cipru nu mai face de facto parte din zona euro deoarece un euro în acea ţară nu ar mai avea aceeaşi valoare ca în altă parte.

Cea mai clară perspectivă a restric­ţio­nării mişcării capitalului în Grecia a fost evocată de Jeroen Dijsselbloem, preşedintele grupului miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogroup). În ziua când au fost făcute publice comen­tariile, grecii au retras din depozite până la 400 de milioane de euro.

În februarie, băncile din Grecia au suferit o hemoragie din depozite de 7,6 miliarde de euro, potrivit Kathimerini. În ianuarie, retragerile s-au situat la 12,2 miliarde de euro, iar în decembrie la 4 miliarde de euro. În total, din noiembrie depozitele s-au subţiat cu aproximativ 30 de miliarde de euro (cu mai mult de 15%) şi au ajuns la minimul din ultimii peste zece ani.

Băncile greceşti sunt încă în viaţă doar mulţumită injecţiilor cu bani făcute de BCE. Însă banii vin în doze mici, în momentele critice, şi cu condiţii din ce în ce mai stricte. Un indicator al agenţiei de rating Fitch pentru sistemul bancar arată în cazul Greciei nivelul „B”, ceea ce înseamnă bonitate slabă. Agenţia a avertizat recent că Grecia are în faţă riscuri serioase de default, potrivit Greek Reporter. Din cauza posibilităţii mari de introducere de restricţii pentru mişcarea capitalului, agenţia a retrogradat ratingul Greciei.

 

Hemoragie de capital şi zvonuri

Grecii au fost bombardaţi în weekend cu ideea că Atena ia în considerare limitarea sumelor care pot fi retrase din bănci sau scoase din ţară.

În decembrie 2007, înainte de marea criză financiară, depozitele bancare se situau la 237 miliarde de euro. La sfârşitul lunii februarie de anul acesta, în depozitele băncilor elene rămăseseră 140 de miliarde de euro. Bancherii se tem că dacă guvernul de la Atena nu pune capăt războiului politic pe care-l duce cu creditorii internaţionali, hemoragia va continua.

 

Bundesbank despre Grecia: „Nu avem prea mult timp“

Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a declarat pentru revista Focus că se opune creşterii finanţării de urgenţă acordate Greciei şi a acuzat guvernul de la Atena că „a pus ca miză, şi a pierdut, multă încredere”, deşi până în toamna trecută se putea vedea îmbunătăţirea situaţiei economiei. El a respins argumentul Atenei că va avea dificultăţi în a-şi onora obligaţiile financiare. „Nu cred argumentul că nu mai pot face rost de bani”. Bancherul acceptă că datoria Greciei este foarte ridicată, dar spune că povara poate fi dusă deoarece dobânzile sunt mai mici, iar scadenţa a fost prelungită. Întrebat dacă Grecia are în faţă pericolul iminent al defaultului, Weidmann a răspuns: „Guvernele celorlalte state au impresia că poate fi găsită o soluţie. Însă nu avem la dispoziţie prea mult timp”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO