Business Internaţional

Deputat britanic: Românii nu sunt în stare să utilizeze telefoane, dar sunt buni la culesul căpşunilor

Deputat britanic: Românii nu sunt în stare să...

Autor: Mediafax

03.10.2016, 22:06 7237

Deputatul conservator Owen Paterson, fost secretar de stat în Ministerul britanic al Agriculturii în Guvernul David Cameron, a fost prezent la o conferinţă pe tema Brexit organizată de grupul eurosceptic Leave Means Leave la sediul Partidului Conservator din Birmingham. La eveniment a fost prezent şi premierul Theresa May.

Referindu-se la efectele Brexit, Owen Paterson a evocat situaţii din perioada în care a fost secretar de stat pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale, din 2012 până în 2014.

"Cei mai supăraţi oameni pe care i-am întâlnit la Defra (n.red. -Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale) erau cultivatori de fructe şi legume afectaţi de neaplicarea Sistemului pentru sezonieri în agricultură care le permitea bulgarilor şi românilor să beneficieze de cazare şi mâncare pentru o perioadă limitată, în timpul sezonului, după care să revină în ţările lor. Este vorba de o activitate lucrativă calificată: te trezeşti, culegi căpşuni, nu ai voie să îi striveşti. Poate că (românii şi bulgarii - n.red.) nu sunt în stare să utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul căpşunilor; britanicii noştri nu ar face-o", a declarat deputatul Owen Paterson, citat de site-ul BuzzFeed.com.

Sistemul britanic pentru sezonieri în agricultură a fost suspendat în ianuarie 2014. Până atunci, circa 22.000 de est-europeni fuseseră angajaţi anual în acest cadru. Pe fondul criticilor generate de suspendarea sistemului sezonierilor, Paterson sugerase să fie angajaţi pensionari britanici în locul est-europenilor. "Vom încerca să aducem mai mulţi pensionari britanici pentru culesul de fructe şi legume", afirmase Paterson la o întrunire a coaliţiei guvernamentale britanice, potrivit unei cărţi scrise de David Laws, un politician liberal-democrat.

Deputatul conservator Owen Paterson este unul dintre politicienii care susţin un "Brexit dur", o separare cât mai mare a Marii Britanii de Uniunea Europeană după ieşirea ţării din Blocul comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO