Business Internaţional

Deputat laburist: Londra să garanteze drepturile imigranţilor UE, altfel riscă negocieri tensionate

Deputat laburist: Londra să garanteze drepturile...

Autor: Mihai Draghici

30.11.2016, 20:46 207

"Îmi este din ce în ce mai clar, din discuţiile pe care le-am avut la Bruxelles cu cei care probabil vor fi implicaţi în negocieri, că oficialii europeni sunt foarte preocupaţi că nu le oferim relaxare şi statut cetăţenilor UE", a declarat deputatul laburist Keir Starmer, ministru pentru Brexit în Cabinetul din umbră alcătuit de opoziţia de la Londra.

"Mi s-a transmis aproape destul de clar că Marea Britanie ar trebui să soluţioneze această problemă înainte de luna martie, iar acest lucru ar garanta că negocierile după activarea Articolului 50 ar urma să aibă un început mai bun decât în caz contrar", a adăugat Starmer, citat de ziarul The Guardian.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi restul ţărilor europene sunt tensionate. Marţi, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a îndemnat parlamentarii din Marea Britanie să declanşeze cât mai rapid procedura de ieşire din Uniunea Europeană, pentru evitarea incertitudinii şi a situaţiei în care cetăţenii să fie elemente de negociere între Londra şi Bruxelles.

Starmer consideră drept lipsită de utilitate abordarea lui Donald Tusk, dar atrage atenţia că atitudinea liderului european "indică necesitatea de a acţiona unilateral acum", aceasta fiind "o nouă dovadă despre atmosfera" tensionată înaintea negocierilor.

Guvernul Theresa May trebuie să facă un gest de bunăvoinţă pentru garantarea statutului imigranţilor din ţările UE înainte de iniţierea formală a negocierilor, cere Starmer: "Oriunde mergem există sentimente în creştere faţă de această nedreptate foarte reală. Toată lumea simte acest lucru, situaţia nu mai poate rămâne fără soluţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO