Business Internaţional

Desantul investitorilor în Europa: Americanii atacă pieţele financiare, iar chinezii tehnologia şi transportul

Comerţul din China şi UE depăşeşte un miliard de euro pe zi. Avanposturi precum portul Pireu vor facilita exporturile chinezeşti

Comerţul din China şi UE depăşeşte un miliard de euro pe zi. Avanposturi precum portul Pireu vor facilita exporturile chinezeşti

Autor: Bogdan Cojocaru

01.04.2015, 00:05 906
În Europa de Est, China face paşi mici în construirea unui „drum al mătăsii“ care pleacă din Grecia şi trece prin Balcani. În conser­vatorul nord, investi­torii chinezi se concentrează pe tehno­logie avansată şi pe inovaţie, iar în sud interesul este în pri­vatizări. Depre­cierea euro şi do­bân­zile reduse vor face ca investiţiile chi­neze să ţintească mai adânc şi arii mai mari.

Pe pieţele financiare europene este în plină desfăşurare o invazie a yan­keilor, care ajută la crearea unui „boom“ în stil american pe bursele de ac­ţiuni. Catalizatorul sunt achiziţiile masive de obligaţiuni pe care BCE a înce­put să le facă pe pieţe, deprecierea euro şi dobânzile reduse, o strategie de sti­mu­lare economică promovată tot de americani.

Că giganticul transportator chinez Cosco va fi, probabil, cel care va câştiga licitaţia pentru privatizarea portului grecesc Piraeus, unul dintre cele mai mari de la Marea Mediterană, nu mai este un secret. Cosco deja con­tro­lează două terminale pentru con­tai­nere în Pireu şi vrea să construiască un şantier naval pe insula grecească Sala­mina. De altfel, guvernul grec apreciază că statul chinez este unul din puţinele din lume care şi-ar asuma riscul de a investi într-o economie volatilă, scrie The Wall Street Journal.

În Bulgaria, investitorii chinezi sunt inte­resaţi să obţină în concesiune aero­portul Plovdiv şi să-l transforme într-un centru de logiostică pentru Europa şi Asia, potrivit guvernului bulgar.

Dacă înainte de criză investiţiile chi­neze în Europa nu depăşeau un mi­liard de dolari pe an, în perioada 2009-2010 au ajuns la 3 miliarde, no­tează EUobserver. Investiţiile s-au trip­lat la 10 mld. dolari în 2011, iar anul trecut investitorii chinezi şi-au dublat banii în Europa la nivelul record de 18 mld. dolari. Tot anul trecut şase milioane de persoane au călătorit între UE şi China.

Capitalul chinezesc a inundat eco­nomiile centrale ale UE, fiind con­centrate printre altele pe active imo­biliare britanice, tehnologie germană şi energie italiană. Marea Britanie este principala destinaţie a investiţiilor chineze, urmată de Italia.

 

Americanii

Cât despre desantul americanilor, în fondurile de equity din zona euro au intrat anul trecut fluxuri denominat în dolari de 2,2 miliarde de dolari săptă­mâna trecută, ducând totalul de la înce­putul lunii martie la 9 miliarde dolari, potrivit furnizorului de date EPFR. Acestea sunt cele mai mari intrări de ca­pital din cel puţin 1996, scrie Finan­cial Times. Indicele bursier Euro Stoxx 600 este cu 16% peste nivelul de la începutul anului. Spre comparaţie, în SUA S&P 500 este în stagnare.

„Investitorii cu dolari americani con­sideră că au stors tot ce se putea stoar­ce din SUA, iar dintre pieţele dez­vol­tate Europa este alternativa evi­dentă“, a afirmat Cameron Brandt, analist la EPFR.

Un bancher european a povestit pentru FT că „cineva din New York i-a transmis că toate fondurile de hedge au luat poziţii lungi pe indicele bursier ger­man Dax“. Poziţia lungă înseamnă că in­ves­titorul aşteaptă să vândă când cota­ţiile acţiunilor vor creşte. Dax-ul a urcat cu peste 20% anul acesta.

Datele EPFR sugerează că in­vestitorii americani au „atacat“ fon­durile de equity din zona euro mai rapid decât cei locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO