Business Internaţional

Deşi primit cu căldură, planul SUA pentru un sistem global de impozitare a companiilor s-ar putea lovi de rezistenţa ţărilor europene cu taxe mici

Deşi primit cu căldură, planul SUA pentru un sistem...

Autor: Catalina Apostoiu

14.04.2021, 23:11 263

Ţările europene cu taxe scăzute au avut o reacţie pozitivă faţă de pla­nurile administraţiei Biden pentru o reformare radicală a impozitării com­paniilor la nivel mondial, deşi acestea vor avea de pierdut de pe urma lor, dar au semnalat că Washingtonul se poate aştepta la discuţii strânse legate de mare parte a detaliilor acestora, scrie Financial Times.

FT aminteşte de Irlanda, Olanda, Luxemburg, Malta şi Cipru, binecunoscute paradisuri fiscale.

Însă taxe mici pentru companii au şi alte state europene. Spre exemplu, Ungaria se laudă cu cea mai mică taxă pe profit din Europa, de 9%. În Bulgaria, impozitul este de 10%. Spre comparaţie, în Germania şi Franţa taxa pe profit este de aproape 30%. Americanii propun o rată de impozitare generală de 21%, ceea ce ar însemna că veniturile din taxe vor migra din Ungaria şi Bulgaria, state considerate sărace în comparaţie cu cele din Occident, spre Germania şi Franţa. Prin aceste planuri, americanii încearcă să spargă un blocaj în discuţiile purtate multă vreme la nivelul OCDE.

Propunerile americanilor ar reprezenta o lovitură pentru Irlanda, Olanda, Luxemburg, Malta şi Cipru, toate baze populare pentru cele mai mari companii ale lumii, care-şi apără ferm dreptul de a-şi stabili rata taxei corporate.

Totuşi, autorităţile irlandeze s-au declarat în favoarea unui „acord care poate aduce stabilitate cadrului fiscal internaţional“, în timp ce Hans Vijlbrief, secretar de stat pentru finanţe în Olanda, a arătat că planul lui Biden reprezintă „un pas uriaş către găsirea de soluţii globale şi dezvoltarea de reguli eficiente“. Ministrul luxemburghez de finanţe Pierre Gramegna a salutat coo­perarea reînnoită la nivelul OCDE. Malta şi Cipru nu au comentat.

Uşurinţa cu care cele mai mari multinaţionale ale lumii îşi pot canalize profiturile prin intermediul unor astfel de jurisdicţii pentru a-şi reduce povara fiscală provoacă de multă vreme nemulţumire la nivelul marilor economii europene, însă orice taxe noi la nivel de bloc necesită acordul unanim al tuturor celor 27 de state membre şi drept urmare ministerele de finanţe se luptă de ani întregi să aprobe politici comune pentru combaterea evaziunii fiscale.

Astfel se explică de ce pro­punerile americane au fost întâm­pinate relativ bine, Bruxelles-ul urmând să scape de această sarcină.

Paolo Gentiloni, comisarul european pe probleme economice, a remarcat însă că planurile americane nu sunt „exact la fel“ ca cele dezvoltate în Europa. Astfel, vor exista dispute privitoare la detaliile privind modul în care schema va fi implementată.

Cea mai dură bătălie ar putea fi purtată la nivelul ratei minime globale. SUA propun o rată de 21%. În timp ce Olanda şi Luxemburg au rate mai ridicate, rata din Irlanda se situează la 12,5%.

Feargal OíRourke, managing partner la PwC, arată că ţări ca Irlanda, dar şi Ungaria, care se laudă cu una dintre cele mai scăzute taxe corporate, de 9%, se vor opune unei rate minime globale.

Reformele propuse ar duce probabil la scăderea veniturilor publice în ţări mai sărace ale blocului, ca Ungaria şi Bulgaria, potrivit lui Andreas Rees, economist UniCredit.

Propunerile americane ar putea stârni rezistenţa şi altor state membre ca Germania, care ar putea încerca să-şi protejeze puternicii constructori auto, care nu erau acoperiţi de propunerile iniţiale OCDE, dar ar fi vizaţi de planul american.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO