Business Internaţional

Deutsche Bank a ieşit la atac contra Băncii Centrale Europene

Deutsche Bank a ieşit la atac contra Băncii Centrale...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.08.2016, 00:00 1023

Directorul executiv al Deutsche Bank, John Cryan, s-a alăturat corului de bancheri germani care critică politica monetară ultrarelaxată a Băncii Centrale Europene avertizând că dobânzile negative riscă să destabilizeze băncile Europei, scrie Financial Times. În încercarea de a resuscita economia muribundă a Europei, banca centrală a zonei euro a pornit un program masiv de achiziţii de active şi a împins dobânzile de politică monetară la cele mai scăzute niveluri din istorie. BCE taxează cu 0,4% excesul de depozite constituite de băncile comerciale, o strategie dur criticată în Germania. Dobânzile mici fac ca depozitele să nu mai fie rentabile într-o ţară în care populaţia şi-a făcut o tradiţie din a pune bani deoparte pentru bătrâneţe. De asemenea, achiziţiile de obligaţiuni ale BCE pun în dificultate fondurile de pensii, pentru care titlurile de stat sunt investiţiile preferate. Pentru că obligaţiunile nu le mai permit să livreze randamentele promise clienţilor, fondurile de pensii sunt forţate să investească în active mai riscante.

Într-un articol publicat de Handelsblatt, Cryan a recunoscut că BCE a făcut multe pentru a stabiliza Europa în timpul crizei financiare, însă a avertizat că politica băncii centrale „contravine acum obiectivului de a întări economia şi de a face mai sigur sistemul bancar european”.

„Profitul net din dobânzi, până acum cea mai importantă sursă de venituri, s-a redus cu 7% în zona euro începând cu 2009”, scrie CEO-ul Deutsche Bank. În special combinaţia dintre dobânzile negative şi pretenţiile autorităţilor ca băncile să-şi majoreze rezervele de lichidităţi este distructivă pentru bănci, a explicat el.

„Deutsche Bank are rezerve de lichidităţi semnificativ mai mari decât avea în urmă cu câţiva ani – 223 de miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie, dar în aceste vremuri cu dobânzi negative costul acestor resurse se ridică la sute de milioane de euro în fiecare an”.

Cryan le-a cerut politicienilor europeni să finalizeze proiectul uniunii pieţelor de capital argumentând că o piaţă de capital mare, omogenă, de genul celor pe care funcţionează băncile americane, ar ajuta companiile şi băncile europene.

Unii critici spun că problemele Deutsche Bank sunt atât de periculoase încât această bancă, cea mai mare din Germania, poate provoca în sistemul financiar european un eveniment la fel de distructiv cum a fost prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers în sistemul american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO