Business Internaţional

Deutsche Bank vrea să taie la sânge: Cea mai puternică bancă germană îşi restructurează o divizie întreagă. „Banca s-a dovedit incapabilă să producă bani în acest business indiferent de condiţiile pieţei”.

Deutsche Bank vrea să taie la sânge: Cea mai puternică...

Autor: Alex Ciutacu

24.04.2018, 14:17 476

La doar două luni după ce a preluat conducerea gigantului german Deutsche Bank, CEO-ul Christian Sewing ia în considerare reducerea participaţiei în unităţile care deţin titluri în numerar, ceea ce ar retrage banca din cursa menţinută în ultimii 20 de ani pentru a încerca să concureze cu Wall Street-ul, potrivit Bloomberg.

Sewing ia în considerare restructurarea diviziei de titluri în numerar în Statele Unite, în cadrul unui plan de reorganizare a braţului de investiţii, potrivit sursei citate.

Această mutare, dacă va fi pusă în aplicare, ar semnala o reorientare către segmentele de business cu risc scăzut.

Executivii care l-au precedat pe Sewing au transformat braţul de investiţii al Deutsche Bank în cea mai ambiţioasă entitate de acest tip din Europa, care ar fi putut concura de la egal la egal cu firmele din SUA, însă randamentele au scăzut dezastruos în ultimii ani. John Cryan, fostul CEO al băncii germane a încercat să readucă banca pe profit, dar nu a mulţumit acţionarii şi a părăsit poziţia luna aceasta.

Boardul companiei va discuta miercuri viitorul braţului de investiţii.

Deutsche Bank înregistrează a doua cea mai proastă performanţă dintre băncile europene listate la bursă, dar valoarea acţiunilor a crescut cu 3,2% în urma anunţului, ajungând la 12,06 euro per acţiune, marţi la ora 14.00.

Posibilele reduceri din piaţa americană, unde costurile depăşesc încasările, ar fi „primul pas în direcţia bună”, spune Stefan Mueller, care conduce instituţia financiară DGWA din Frankfurt. El spune că banca s-a dovedit „incapabilă să producă bani în acest business indiferent de condiţiile pieţei”.

Bloomberg a transmis în urmă cu trei săptămâni că Deutsche Bank a început o nouă analiză a braţului de investiţii care ar putea duce la tăieri de costuri considerabile, transpuse în reduceri de personal.

Cea mai mare bancă de investiţii din Europa examinează business-urile unde au pierdut cote mari de piaţă, pentru a determina dacă merită investiţia pentru a câştiga înapoi acele cote, sau dacă alegerea potrivită este să facă exit din anumite pieţe.

 

Executivii seniori plănuiesc să finalizeze analiza, numită „Proiectul Colombo”, în următoarele săptămâni, înainte de a decide, unde să reducă costuri şi personal şi unde să investească.

Viitorul băncii de investiţii, cea mai mare unitate a creditorului după venituri, a reprezentat punctul central de nemulţumire în cadrul companiei, încât CEO-ul John Cryan încearcă să schimbe direcţia în care merge business-ul, de la mijlocul anului 2015, când a preluat funcţia. Frustrarea investitorilor faţă de lipsa de creştere a Deutsche Bank l-a determinat pe preşedintele băncii, Paul Aschleitner să caute un înlocuitor pentru Cryan.

Ca parte a analizei, reducerile de personal sunt în discuţii în toate unităţile, pentru că acestea au performat sub aşteptări. Majoritatea reducerilor de personal vor afecta divizia de investiii, potrivit surselor citate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO