Business Internaţional

Devin americanii mai socialisti?

Devin americanii mai socialisti?

Autor: Dan Grigore Ivan

03.04.2016, 12:24 588

Statele americane California si New York se pregatesc pentru introducerea unui salariu minim de 15 dolari pe luna, actiune ce redeschide dezbaterea economica in Statele Unite cu privire la eficienta unei asemenea masuri, scrie cotidianul american Wall Street Journal.

Desi sunt multi care reclama faptul ca o astfel de lege ce impune un salariu minim atat de mare ar conduce la pierderea a peste 1 milion de locuri de munca sau la proliferarea muncii la neagru, se pare ca legile salariale vor fi aplicate in statul New York din 2019, iar in statul California din 2022.

In momentul de fata, salariul minim federal, adica pe care orice stat este nevoit sa il respecte, este de 7,5 dolari pe ora, dar sunt state care au instituit un nivel mai mare, cum este deja cazul in California sau New York, unde salariul minim pe ora este de 10 dolari.

In Romania, de la 1 mai, va intra in vigoare legea ce impune un salariu minim de 1.250 lei brut pe luna, echivalentul unei remuneratii de 7,81 lei pe ora, la un program de 8 ore pe zi.

Daca legile vor fi aprobate in America, salariul minim in aceste doua state ar ajunge la 2.400 dolari pe luna, adica un venit de 28.800 dolari pe an.

Cele doua state sunt printre cele mai importante motoare economice ale americanilor. Economia Californiei are o pondere de 13,3% din produsul intern brut al Statelor Unite, in timp ce statul New York contribuie cu 8,1%. PIB-ul Californiei este aproximativ acelasi cu al Brazilei, a opta putere economica a lumii, iar cel al statului New York este comparabil cu al Spaniei, conform datelor Forumul Economic Mondial, citand cifrele site-ului de cercetare howmuch.net.

De asemenea, costurile de viata pe care le implica domiciliul intr-un asemenea stat sunt printre cele mai mari din lume, nu doar din America, sustinatorii acestei masuri folosind ca prim argument tocmai acest aspect.

Presiunea sociala, ce alimenteaza ascensiunea unui retorici ce incurajeaza implicarea statului in economie prin astfel de masuri legislative, este sprijinita de nivelul tot mai mare al inegalitatii veniturilor in Statele Unite.

Legea lui Okun, ce spune ca atata timp cat productivitatea creste, numarul locurilor de munca va creste in continuare, pare in momentul de fata sa nu mai functioneze.

Andrew McAfee si Erik Brynjolfsson, profesori la MIT Sloan School of Management, au aratat ca in Statele Unite ale Americii, productivitatea muncii a crescut cu 2,5% in primul deceniu al celui de-al treilea mileniu, insa locurile de munca au scazut cu 1,1%. Este pentru prima oara  dupa 1945 cand se intampla acest lucru.

O alta divergenta subliniata de catre profesorii americani se refera la cresterea produsului intern brut per capita, in acelasi timp in care nivelul median al veniturilor unei gospodarii a scazut, practic, venitul unei familii obisnuite americane fiind mai mic acum decat cel din anii 1990. De aici rezulta faptul ca, desi se produce mai mult, cei din esaloanele superioare atrag cel mai mare procent din aceasta crestere, cu mult mai mult decat in deceniile precedente, adancind si mai tare prapastia intre clasele sociale.

 

Arena politica se pregateste pentru lupta dintre forta de munca si capital, lupta ce probabil va defini urmatoarea generatie. Nu este prima oara cand dezbateri de acest gen apar in spatiul public, insa situatia din prezent este diferita, iar intelectualitatea liberala trebuie sa gaseasca raspunsuri la actualele realitati sociale, in asa fel incat sa poate convinge pe cat mai multi ca principiile unei economii separate de stat sunt garantia unei lumi libere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO