Business Internaţional

Devine realitate: băncile au ajuns să-şi plătească datornicii

Devine realitate: băncile au ajuns să-şi plătească...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.04.2015, 21:20 4290

Dobânzile negative din Europa au pus unele bănci în poziţia cândva de neimaginat de a datora bani celor cărora le-au dat împrumuturi.

În Danemarca, Eva Christiansen a devenit un fel de vedetă. Specialista în terapie sexuală a fost propulsată în centrul atenţiei nu de cariera sa, ci de un împrumut pe care l-a contractat de la Realkredit Danmark, cea mai mare bancă a ţării, scrie Financial Times. Domnişoara Christiansen a obţinut o dobândă negativă pentru creditul ei pe trei ani, ceea ce înseamnă că banca, parte a Danske Bank, o plăteşte pentru a-i împrumuta bani. Rata de dobândă este de -0,0172%, ceea ce înseamnă că terapeuta primeşte de la bancă 7 coroane daneze în fiecare lună.

În Spania, cel puţin o bancă, Bankinter, plăteşte anumitor clienţi dobândă pentru credite ipotecare deducând suma din principalul pe care îl datorează cel împrumutat, notează The Wall Street Journal. Banca este a şaptea ca mărime din Spania în funcţie de valoarea de piaţă.

Acestea sunt doar o parte din problemele pe care dobânzile negative le creează în Europa. Un bancher danez a descris situaţia: „Să te descurci cu dobânzile negative este ca şi cum ai învăţa să conduci maşina cu spatele.“

Mai peste tot în Europa băncile sunt forţate să-şi modifice software-urile, să actualizeze documente şi să refacă sistemele de calcul pentru a lua în considerare dobânzile negative.

Dobânzile scad accentuat de când BCE a introdus anul trecut măsuri pentru stimularea economiei în zona euro printre care aducerea în teritoriul negativ a dobânzii la depozite. De asemenea, BCE a lansat în martie un program masiv de achiziţii de obligaţiuni care trage în jos yieldurile în speranţa că băncile se vor concentra mai mult pe împrumuturi şi mai puţin pe alt fel de investiţii.

În ţări precum Spania, Portugalia şi Italia, ratele de dobândă folosite ca referinţă pentru multe împrumuturi, în special ipoteci, sunt Euribor-urile. Dobânzile iau în calcul costurile la care băncile se împrumută reciproc. Pentru că dobânzile au scăzut, unele bănci au ajuns în situaţia paradoxală de a plăti dobândă celor care au împrumutat bani de la ele.

Creditorii, în speranţa că vor evita costurile suplimentare, au cerut îndrumări băncilor centrale. Dar ceea ce au primit nu este deloc încurajator. 

Banca centrală a Portugaliei a decis recent că băncile trebuie să plătească dobândă pentru creditele existente dacă Euribor plus o marjă coboară sub zero. Instituţia a atenţionat însă că băncile sunt libere să ia „măsuri de precauţie“ în contracţiile viitoare. Peste 90% din cele 2,3 milioane de ipoteci active din Portugalia au dobânzi variabile ancorate de Euribor. Şi în Spania marea majoritate a creditelor ipotecare au dobânzile legate de Euribor la 12 luni. Aici, Bankinter a fost forţată să scadă din principal plăţile către anumiţi debitori ipotecari deoarece o rată de referinţă legată de francul elveţian, Libor, a coborât în teritoriul negativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO