Business Internaţional

Dexia, banca europeană care a primit cel mai mare ajutor financiar din SUA

Dexia, banca europeană care a primit cel mai mare ajutor financiar din SUA

Autor: Radu Racu

06.04.2011, 17:34 47

Banca franco-belgiană Dexia a primit cel mai mare ajutorfinanciar de la de la Rezerva Federală a SUA (Fed) în timpul crizeifinanciare, scrie Bloomberg, citând note ale autorităţii bancaredin SUA publicate săptămâna trecută.

Dexia a accesat sub formă de împrumut 37 de miliarde de dolari dela Fed, şi alte 381 de miliarde de dolari de la autorităţilebelgiene şi franceze, conform Bloomberg.

Mai multe bănci europene au primit împrumuturi de urgenţă dezeci de miliarde de dolari de la Rezerva Federală a SUA (Fed) întimpul crizei financiare, ceea ce subliniază rolul esenţial pe carebanca centrală americană l-a avut în prevenirea colapsuluisistemului bancar mondial, scrie tot miercuri Reuters.

În septembrie 2008, colapsul băncii americane Lehman Brothers aprovocat unde de şoc în întregul sistem financiar mondial, afectândeconomia globală şi forţând bănci din întreaga lume să caute ajutorde urgenţă.

În zilele şi săptămânile care au urmat falimentului Lehman, Feda acordat, prin intermediul unui program de creditare de urgenţă(discount window), împrumuturi de mai multe miliarde de dolari unorbănci străine precum Erste Group, din Austria, Royal Bank ofScotland, Commerzbank, din Germania, şi Societe Generale, dinFranţa.

Un număr de nouă dintre cele mai mari 12 bănci care au apelat laprogramul Fed în perioada în care creditarea a atins cote maximeerau companii cu capital străin, potrivit datelor RezerveiFederale.

Banca franco-belgiană Dexia şi instituţia de credit irlandezăDepfa au primit aproape jumătate din cele 111 miliarde de dolariîmprumutate de Fed pe 29 octombrie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO