Business Internaţional

Deznodamant in cazul „fraudei secolului": Bernard Madoff, „monstrul de pe Wall Street", isi va petrece restul vietii in puscarie

01.07.2009, 00:00 3214

Faptele lui Bernard Madoff, considerate de judecatorul insarcinat cu acest caz drept o frauda „extraordinar de malitioasa", au zdruncinat increderea natiunii in sistemele legal si financiar ale statului si a transpus in pozitia de victime persoane din toate categoriile sociale, „fara a face discriminari", scrie The Wall Street Journal.

Sentinta finala, una dintre cele mai lungi acordate pentru o infractiune comisa de o persoana respectabila si cu un anumit statut social in domeniul in care aceasta activeaza (white collar crime), a fost anuntata la doar sase luni dupa ce Madoff, un pionier al Wall Street-ului, a marturisit de buna voie fiilor sai ca intreaga afacere pe care o conduce nu este altceva decat o imensa schema Ponzi. Dupa ce a fost acordata sentinta, sala, care „gazduia" multe din victimele fraudatorului, a izbucnit in aplauze.
Inainte de adoptarea deciziei, noua dintre victimele lui Madoff prezente la proces i-au adresat apelative precum „monstru" si „ticalos".
„Sper ca pedeapsa pe care o va primi va fi atat de lunga incat celula sa sa ii devina si cosciug", a spus Michael Schwartz, 33 de ani, din New Jersey, care a declarat ca fondurile pe care familia sa i le-a incredintat lui Madoff urmau sa fie destinate ingrijirii fratelui sau cu dezabilitati mentale.
„Banii tai sunt in siguranta"
Judecatorul insarcinat cu acest caz, Denny Chin, a marturisit ca mai mult de 100 de victime i-au trimis scrisori. El a amintit una dintre acestea, scrisa de o vaduva care a spus ca a mers sa il vada pe Madoff la doua saptamani dupa decesul sotului sau, care a investit toate economiile lor de viata in afacerea condusa de finantist. Fraudatorul i-a spus atunci victimei, „banii tai sunt in siguranta la mine", potrivit scrisorii citate de judecator. Chin a mai spus ca acuzatul nu a primit nicio scrisoare de sustinere inainte de acordarea sentintei.
La proces, Madoff s-a prezentat singur, nefiind insotit de niciunul dintre membrii familiei. In timp ce victimele ii adresau diverse apelative, el a stat cu spatele la ele. In timpul declaratiilor sale, pentru scurt timp el s-a intors catre acestea si a spus „Imi pare rau. Stiu ca asta nu va ajuta". Madoff, 71 de ani, a mai declarat ca „voi trai cu aceasta durere, cu acest regret tot restul vietii". Judecatorul insa l-a invinuit pe Madoff, si a spus ca nu a fost suficient de onest cu autoritatile, dupa ce a fost arestat pe 11 decembrie. „Nu cred ca Madoff a facut tot ce putea sau a spus tot ce stie", a declarat judecatorul Chin.
„Aceasta nu este doar o problema de bani", a adaugat el. „Nivelul increderii acordate era unul deosebit. Investitorii - persoane fizice, institutii caritabile, fonduri de pensii si clienti institutionali - au fost mintiti in mod repetat, ei fiind instiintati ca banii lor erau investiti in actiuni, cand in realitate nu era asa."
Au existat sau nu complici?
Desi procesul s-a incheiat, frauda orchestrata de Madoff lasa inca in urma intrebari la care nu s-a gasit un raspuns. Care a fost valoarea efectiva a pierderilor? Care au fost complicii acestei imense scheme Ponzi?
Potrivit estimarilor conservatorilor, totalul costurilor suferite de investitori se ridica la 13,2 mld. dolari (9,4 mld. euro), pe cand, potrivit estimarilor lui Madoff din decembrie, acestea erau de peste trei ori mai mari, de 65 mld. $.
In timpul audierii sale, Madoff a continuat sa isi protejeze familia si angajatii, luand intreaga vina asupra sa. Desi el a declarat ca membrii familiei care au lucrat impreuna cu el si angajatii companiei au fost mintiti, el reusind sa ascunda frauda, acestia vor ramane in vizorul autoritatilor, desi nu au fost acuzati oficial, cu exceptia unui contabil. Contabilul a fost acuzat pentru ca nu a reusit sa descopere neregulile in timpul controalelor de audit.
O persoana apropiata cazului a spus ca mai mult de zece persoane vor fi acuzate pana cand investigatiile se vor fi incheiat.
Sursa, care a decis sa ramana sub protectia anonimatului, pentru ca investigatia este inca in desfasurare, nu a oferit detalii in legatura cu potentialele acuzatii si nu a dezvaluit nici daca in randul celor zece se gaseste si vreun membru al familiei lui Madoff sau vreun fost angajat.
Victimele se bat pe despagubiri
Investitorii care si-au pierdut economiile in urma fraudei orchestrate de Bernard Madoff se tem ca vor primi tratament diferentiat, in functie de modul in care si-au investit economiile - direct sau indirect prin fonduri intermediare -, dar si de sumele retrase din conturi inainte ca schema Ponzi sa fie divulgata, scrie The New York Times.
Chiar daca Madoff a primit sentinta maxima, satisfacand setea de razbunare a victimelor sale, rezolvarea solicitarilor lor privind recuperarea sumelor pierdute ar putea dura luni sau chiar ani.
Problema majora cu care se confrunta victimele lui Madoff este data de faptul ca doar o mica parte din cele circa 65 mld. dolari (46,4 mld. euro) a fost recuperata. Chiar daca asigurarile vor acoperi o parte din pierderi, clientii care au avut incredere in fondul de investitii al lui Madoff nu isi vor recupera integral sumele investite, insemnand ca procesele se vor transforma in adevarate competitii intre victime.
„Ne vom confrunta intr-o lupta de tipul celor vazute in emisiunile reality-show. Fiecare pentru el", a explicat Jen Meerow Berniker, 32 de ani, una dintre victimele indirecte ale schemei piramidale puse la punct de finantistul american. Biroul pentru protectia investitorilor in valori mobiliare din Statele Unite (SIPC) a stabilit plafonul maxim de despagubire la 500.000 de dolari
(357.000 de euro) pentru fiecare client si a recuperat pana in prezent doar 1,25 mld. dolari (892 mil. euro), suma ce depaseste cu putin cele 441 de solicitari de despagubire aprobate, care totalizeaza 972 de milioane de dolari (693 mil. euro). In ansamblu, circa 8.800 de cereri de despagubire au fost depuse pana in prezent la SIPC, insa si cele mai rezervate estimari plaseaza numarul victimelor fraudei lui Madoff la zeci de mii. Majoritatea clientilor au investit in operatiunile lui Madoff printr-un agent intermediar, devenind astfel ineligibili pentru despagubirile oferite de SIPC. Chiar si in aceste conditii, Irving Picard, lichidatorul firmei lui Madoff, a incurajat toate victimele sa depuna cereri de despagubire, urmand ca tribunalele sa decida in aceste cazuri peste cativa ani. Andreea Neferu
Cum s-a aparat
In fata tribunalului din New York, cel care a jonglat timp de 30 de ani cu miliardele incredintate de investitorii sai si-a recunoscut vinovatia si a prezentat scuze victimelor escrocheriei sale, afirmand ca va trebui sa traiasca cu aceasta durere tot restul vietii sale, scrie The New York Times. „Nimic din ceea ce voi spune nu va rezolva problemele pe care
le-am creat. Ma simt ingrozitor stiind ca industria in care am lucrat toata viata este puternic criticata acum, iar cei cu care am lucrat de-a lungul anilor sunt acuzati de ceea ce am facut eu", a declarat Madoff in fata judecatorului Denny Chin. El a marturisit ca si-a dezamagit fratele, cei doi fii si sotia, ca a lasat in urma „o mostenire rusinoasa" pentru copii si nepoti si ca acum traieste „intr-o stare de tortura". „Am facut o greseala ingrozitoare", a recunoscut Madoff, explicand ca nu a fost capabil sa constientizeze greselile facute, pentru ca a crezut ca va putea indrepta lucrurile. „Am facut o eroare de judecata. Am refuzat sa accept situatia ca atare, faptul ca pentru o data in viata mea am gresit. Nu mi-am putut recunoaste greseala si situatia a devenit tragica".
Alte sentinte gigantice pentru finantisti
Sentinta de 150 de ani de inchisoare il plaseaza pe Madoff in randul altor bancheri americani care au primit condamnari de cel putin un secol, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Cu toate acestea, pedeapsa sa depaseste cu mult sentintele primite in alte cazuri majore de frauda. Spre exemplu, Bernie Ebbers, directorul companiei WorldCom, a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, Jeff Skilling, directorul executiv de la Enron, a primit 24 de ani, in timp ce Timothy Rigas, directorul financiar al companiei de cablu Adelphia, s-a ales cu 20 de ani de inchisoare, pedeapsa ce a fost ulterior redusa la 17 ani. Printre cele mai mari condamnari de peste 100 de ani se numara:
845 de ani de inchisoare
Sholam Weiss, condamnat in 2000
Omul de afaceri new-yorkez a fost acuzat de delapidarea fondului de pensii National Heritage Life Insurance cu 125 de milioane de dolari (89 de milioane de euro). Weiss a parasit Statele Unire, fiind condamnat in absenta, insa ulterior a fost extradat din Austria. Omul de afaceri se afla in prezent in penitenciarul din Pennsylvania, urmand a fi eliberat in anul 2754.
 
740 de ani de inchisoare
Keith Pound, condamnat in 2000
Pound este acuzat in acelasi proces de frauda cu Weiss, brokerul ipotecar din statul american Illionis a murit in inchisoare, conform informatiilor oferite de Biroul federal de inchisori din SUA.
 
330 de ani de inchisoare
Norman Schmidt, condamnat in 2008
A fost acuzat de fraudarea unei „scheme de investitii cu randament ridicat", care promitea investitorilor randamente lunare intre 2% si 400% si incuraja victimele sa investeasca sume si mai mari. Incarcerat la Complexul federal de corectie Beaumont din Texas, Schimdt ar urma sa fie eliberat in 2291.
 
100 de ani de inchisoare
Will Hoover, condamnat in 2004
Consilierul financiar din statul Colorado a fost condamnat pentru delapidarea a 13 milioane de dolari (9,3 mil. euro) si este incarcerat intr-un penitenciar din Colorado. Ar putea fi eliberat pentru buna purtare in 2026.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO