Business Internaţional

Dezvăluire WikiLeaks. În corespondenţa sa, Clinton afirmă idei opuse celor exprimate în public: Criza siriană este favorabilă Israelului

Dezvăluire WikiLeaks. În corespondenţa sa, Clinton...

Autor: Mediafax

16.10.2016, 12:53 1205

Potrivit unor documente dezvăluite de site-ul WikiLeaks şi citate de Institutul canadian Global Research şi de NewObserveronline.com, într-un email datat 31 decembre 2012, pe tema negocierilor marilor puteri cu Iranul, Hillary Clinton afirma: "Cel mai bun mod de a ajuta Israelul să scape de riscul capabilităţilor nucleare iraniene este să ajutăm poporul din Siria să înlăture de la putere Administraţia Bashar al-Assad. (...) Relaţia strategică dintre Iran şi regimul Bashar al-Assad permite Iranului să submineze securitatea Israelului, nu printr-un atac direct, care nu s-a produs deloc în cele trei decenii de ostilităţi dintre Iran şi Israel, ci prin intermediarii din Liban, precum mişcarea Hezbollah, susţinuţi, înarmaţi şi antrenaţi de Iran cu ajutorul Siriei".

Existenţa informaţiei pare să fi fost confirmată de către Departamentul de Stat american, care, în urma dezvăluirilor WikiLeaks, a declasificat documentul F-2014-20439, nr. C05794498.

Un alt email atribuit fostului secretar de Stat Hillary Clinton relevă că motivul intervenţiei militare occidentale pentru înlăturarea regimului libian condus de Muammar Kadhafi ar fi fost blocarea planurilor acestuia de a oferi fonduri pentru a crea organizaţii financiare independente în cadrul Uniunii Africane, informează Institutul canadian Global Research.

În ultimele luni, site-ul WikiLeaks a dezvăluit zeci de mii de emailuri ale echipei democrate de campanie electorală. Echipa lui Hillary Clinton a acuzat că emailurile obţinute de WikiLeaks sunt parte a unei campanii a Rusiei de a influenţa campania electorală prezidenţială din Statele Unite.

Conform altui email, Hillary Clinton, candidatul democrat la preşedinţie, a afirmat într-un discurs privat că Statele Unite ar putea "înconjura China cu sisteme antirachetă" în cazul în care Beijingul nu va forţa Coreea de Nord să abandoneze programul nuclear, informează site-ul agenţiei Associated Press. În cazul în care Coreea de Nord reuşeşte să obţină tehnologie balistică şi nucleară, "ar putea ameninţa nu doar aliaţii americani din Pacific, ci şi, teoretic, Arhipelagul Hawaii şi Coasta de vest a SUA", a declarat Hillary Clinton într-un discurs privat rostit în anul 2013, potrivit site-ului WikiLeaks. "Vom înconjura China cu sisteme antirachetă. Vom intensifica prezenţa navală în zonă. Aşa că transmitem Chinei să fie realistă. Fie controlează Coreea de Nord, fie noi ne vom apăra", a subliniat Clinton. China a criticat dur recenta decizie a Statelor Unite de a instala un sistem antirachetă în Coreea de Sud.

Un email obţinut de WikiLeaks şi citat de BBC surprinde un schimb de mesaje între Jennifer Palmieri, actualul director de comunicare al echipei lui Clinton, şi analistul liberal John Halpin, care ironizau faptul că magnatul media Rupert Murdoch îşi creşte copiii în conformitate cu doctrina religioasă romano-catolică.

Continuarea pe Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO