Business Internaţional

Diferenţă de opinii în unul dintre cele mai controversate tratate: UE şi Rusia cer menţinerea Acordului nuclear cu Iranul, contestat de SUA şi Franţa

Diferenţă de opinii în unul dintre cele mai...

Autor: Mihai Draghici

25.04.2018, 15:10 67

Uniunea Europeană şi Rusia insistă ca Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul să fie menţinut, în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, vrea anularea tratatului, iar omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, susţine modificarea documentului.

Donald Trump contestă de mult timp acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Emmanuel Macron, aflat în vizită de stat la Washington, s-a declarat favorabil modificării tratatului. "Nu avem aceleaşi poziţii, dar am avut (cu preşedintele Donald Trump -n.red.) o discuţie foarte profundă pe această temă. Sper să putem colabora pentru un nou acord cu Iranul" pe termen lung, a declarat Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Însă Iranul, Rusia şi Uniunea Europeană insistă pentru menţinerea actualului acord în domeniul nuclear.

"Actualul tratat este fără alternativă. Noi vrem ca acordul să fie menţinut în forma actuală", a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"Există un acord şi trebuie păstrat", a declarat, la rândul său, Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Preşedintele Iranului, Hassan Ruhani, a avertizat că vor exista "consecinţe grave" dacă acordul nuclear nu va fi menţinut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO