Business Internaţional

Dinozaurii din sistemul energetic german ori se adaptează, ori mor încet

Cancelarul german Angela Merkel  îşi împinge înainte planurile de a închide toate cele 17 reactoare nucleare ale Germaniei până în 2022 şi de a dezvolta energia regenerabilă ca răspuns la accidentul nuclear de la centrala japoneză Fukushima din 2011.

Cancelarul german Angela Merkel îşi împinge înainte planurile de a închide toate cele 17 reactoare nucleare ale Germaniei până în 2022 şi de a dezvolta energia regenerabilă ca răspuns la accidentul nuclear de la centrala japoneză Fukushima din 2011.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.04.2014, 00:05 1771
Marile companii germane de utilităţi precum RWE şi E.ON pierd din cotele de pe piaţă în condiţiile în care trecerea Germaniei la energie regenerabilă, cea mai ambiţioasă reformă energetică din Europa, încurajează producţia locală şi dezvoltarea tenologiei de stocare, a avertizat un membru de vârf al partidului cancelarului Angela Merkel.

Companiile de electricitate „îşi duc lupta cu ultimele forţe. În câţiva ani, nimeni nu va mai vorbi despre aceasta deoarece tehno­logia pentru descen­tralizarea pro­ducţiei de energie şi autodeterminarea energetică vor fi evoluat foarte mult“, a afirmat Christine Lieberknecht, premierul landului Thuringia din partea Uniunii Creştin-Democrate, citat de Bloomberg.

Această perspectivă sugerează acuti­zarea crizei pentru E.ON şi RWE, cele mai mari companii de utilităţi din Germania, ale căror profituri se pră­buşesc pe măsură ce Merkel îşi împinge înainte planurile de a închide toate cele 17 reactoare nucleare ale Germaniei până în 2022 ca răspuns la accidentul nuclear de la centrala japoneză Fukushima din 2011. Ambele companii produc mai ales energie convenţională.

Peisajul energetic al Germaniei se schimbă pe măsură ce sursele regene­rabile se dezvoltă consumând venituri de la po­pulaţie în timp ce consumatorii şi com­paniile critică majorarea costurilor energiei. Acestea sunt de trei ori mai mari decât în SUA în parte din cauza taxelor impuse şi subvenţiilor acordate pentru promovarea energiei regenerabile. Planurile lui Merkel prevăd triplarea la 80% a ponderii în total a energiei regene­rabile până în 2050.

RWE şi-a generat anul trecut 6,4% din energie din surse alternative, compa­rativ cu o pondere dublă în cazul E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania în funcţie de capitalizarea de piaţă. RWE a înregistrat anul trecut primele pierderi de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar analiştii avertizează asupra a noi rezultate negative. E.ON se aşteaptă ca profitul să-i scadă cu până la 33% anul acesta. „Sunt un optimist convins în ceea ce priveşte capacităţile de stocare a energiei. Nu ţine de domeniul ştiinţifico-fantasticului că energia va fi în cele din urmă produsă local. Tot ce poţi face este poate să întârzii pro­cesul, dar acesta vine“, a spus Lieberknecht.

Dintre cele două companii germane, în România este prezentă E.ON, cu operaţiuni în domeniul distribuţiei de energie electrică şi gaze naturale. Cifra de afaceri consolidată a E.ON România a scăzut anul trecut faţă de nivelul din 2012, ajungând la 4,65 mld. lei (1,05 mld. euro), în principal din cauza diminuării volu­melor de gaze şi electricitate comercia­lizate.

Compania se aşteaptă ca în acest an să ajungă la o cifră de afaceri în creş­tere, în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie şi gaze continuă. De ase­menea, E.ON România intenţionează să majoreze investiţiile în România în acest an, având bugetată o sumă de 406 milioane de lei (95 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO