Business Internaţional

Directorii din sectorul tech susţin introducerea unui venit universal, dar Parlamentul European respinge ideea

Directorii din sectorul tech susţin introducerea unui...

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2017, 00:05 834
Este anul 2067, iar roboţii au desfiinţat milioane de locuri de muncă, inteligenţa artificială s-a dezvoltat puternic, iar şomajul este în creştere. Companiile din sectorul tehnologiei şi directorii acestora au devenit inamicii publici numărul unu.

Exact un astfel de scenariu încearcă directorii din sectorul de tehnologie să evite alăturându-se susţinătorilor ideii introducerii unui venit universal de bază (UBI), scrie CNBC.

„Vor exista reacţii dure din partea industriilor când va veni vorba de locurile de muncă“, spune Sayatan Ghosal, profesor de economie la Universitatea Glasgow.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, susţine ideea introducerii UBI. „Există şanse mari  ca din cauza automatizării să ajungem la un venit universal de bază sau la ceva de acest gen“, a declarat Musk.

Marc Benioff, CEO al Salesforce, a avertizat că inteligenţa artificială creează „refugiaţi digitali şi a avertizat că „nu există claritate“ cu privire la modul în care se poate soluţiona problema viitoare a pierderii locurilor de muncă.

Specialiştii spun că industria tech devine din ce în ce mai conştientă de rolul pe care-l va juca în această problemă, iar companiile din această industrie nu vor să devină centrul nemulţumirii muncitorilor.

Cum ar putea funcţiona pe viitor un proiect privitor la UBI este neclar, iar industria tech nu este încă sigură. Însă orice proiect va fi dificil de finanţat.

Un mod de finanţare a UBI ar fi prin intermediul unui fond suveran. Altă idee priveşte taxarea „super profiturilor“ din sector. Recent, fondatorul Microsoft Bill Gates a lansat ideea unei taxe pe roboţi.

Un venit universal de bază le-ar permite oamenilor să continue să muncească, susţinându-i în acelaşI timp să-şi însuşească noi abilităţi.

Parlamentul european a respins însă recent o serie de propuneri cum ar fi introducerea unui venit universal, crearea unei taxe pe munca roboţilor sau posibilitatea ca acţiuni colective în instanţă să fie lansate de consumatori în cazul unor daune provocate de maşinile inteligente, potrivit La Tribune.

Taxa asupra roboţilor ar ucide inovaţia, susţin cei care au respins ideea.

Legislatorii europeni au decis să încurajeze programele care facilitează tranziţia către noi locuri de muncă.

Parlamentul european doreşte de asemenea crearea unui program de asigurări obligatorii în cazurile unde această măsură este necesară pentru anumite categorii de roboţi. Vor fi astfel acoperite costurile legate de daunele potenţiale provocate de roboţi.

Eurodeputaţii sunt favorabili creării unui fond general pentru toţi roboţii inteligenţi autonomi, sau fonduri specifice diverselor categorii de roboţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO