Business Internaţional

Directorul companiei româneşti Arca Space, arestat pentru fraudă, fals în acte şi deturnare de fonduri în SUA

Directorul companiei româneşti Arca Space, arestat...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

14.11.2017, 13:13 828

Dumitru Popescu, directorul companiei româneşti Arca Space Corporation, cu sediul în Las Cruces, a fost arestat, fiind inculpat pentru fraudă, fals şi deturnare de fonduri în Statele Unite, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

Postul KVIA-TV a relatat că Popescu a fost arestat săptămâna trecută în Jonesboro, statul american Georgia, fiind ulterior predat autorităţilor din statul New Mexico.

Popescu se confruntă cu 19 capete de acuzare: cinci pentru deturnare de fonduri, 13 de fraude şi un cap de acuzare pentru falsificare.

Potrivit unei plângeri depuse la un tribunal din comitatul Dona Ana, New Mexico, Popescu, care are paşaport românesc, ar fi minţit compania Anova Technologies cu scopul obţinerii a 20.000 de dolari.

Arca Space Corporation nu a răspuns încă la cererea jurnaliştilor de la Associated Press de a comenta cazul.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a fost înfiinţată în 1999 ca o organizaţie non-guvernamentală de cercetare în domeniul aerospaţial.

Printre programele anterioare dezvoltate la ARCA s-a numărat racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes pe 9 septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia. De asemenea, ARCA a dezvoltat sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat două zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 de metri, în stratosferă, şi Misiunea 2, lansată în 2007, la o altitudine de 12.000 de metri, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, a Forţelor Aeriene şi al ROMATSA. Acestora li s-a adăugat racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată pe 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 de kilometri.

În 2014, Dumitru Popescu s-a mutat în New Mexico, Statele Unite, unde compania Arca Space Corporation se ocupă cu dezvoltarea de produse şi tehnologii spaţiale, inclusiv a unei rachete cosmice.

Compania a fost implicată anul trecut într-un scandal privind prăbuşirea pe Marte a Sondei spaţiale Schiaparelli.

Agenţia spaţială italiană a acuzat că testele decisive - cele privind simularea intrării în atmosferă a Sondei Schiaparelli - au fost încredinţate unei organizaţii "care nu avea competenţe suficiente". Este vorba de compania românească Arca Space, care are sediul în Las Cruces, New Mexico (SUA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO