Business Internaţional

Dispută pe pachetul salarial al şefului IBM care are 2.800 angajaţi în România: 33, 50 sau 65 de milioane de dolari? Cât merită să primească de fapt Ginni Rometty

Dispută pe pachetul salarial al şefului IBM care are...

Autor: Corina Zamfir

24.04.2017, 19:41 2351

La adunarea de marţi, acţionarii IBM vor fi rugaţi să aprobe un pachet salarial de 33 de milioane de dolari pentru Ginni Rometty, directorul executiv. Este o sumă mare pentru orice CEO, mai ales atunci când vorbim de unul care a trecut printr-o perioadă de cinci ani de scădere a veniturilor, lăsând acţionarii cu un randament total de mai puţin de 0,1%, scrie Bloomberg.

Iar adevărul este că cifra ar putea subestima compensaţia reală - cu 50% sau mai mult, din cauza modului în care IBM îşi apreciază opţiunile pe acţiuni.

Potrivit unui consultant al Serviciilor Acţionarilor Instituţionali, pachetul salarial al lui Rometty pentru 2016 poate depăşi, de fapt, 50 de milioane de dolari, pe baza estimării sale proprii pentru valoarea opţiunilor sale la momentul acordării lor.

Calculele independente realizate de Bloomberg sugerează că, la valorile actuale - care iau în considerare creşterea preţului acţiunilor IBM  - compensaţia ei este acum în valoare de 65 de milioane de dolari, sau aproape de două ori mai mult decât salariul raportat.

Această discrepanţă - între ceea ce companiile spun că plătesc şi ce generează efectiv directorii executivi - reflectă arta impresionantă de evaluare a opţiunilor pe acţiuni, care implică un joc complex şi uneori opac.

Modificând anumite presupuneri, sumele dezvăluite în dosarele de reglementare pot să apară mai mici decât sunt cu adevărat. Deşi este legală şi chiar destul de comună, particularităţile cazului lui Rometty au ridicat mai multe semne de întrebare.

"Evaluarea lor este foarte neobişnuită", a declarat John Core, profesor de contabilitate la Şscoala de Management a MIT, despre evaluarea de către IBM a opţiunilor lui Rometty. "Există cu siguranţă o măsură de discreţie în aceste modele, deşi acest lucru pare să fie pe o parte extremă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO