Business Internaţional

Divizarea Uniunii Europene este mai evidentă ca niciodată. Motivul: moneda euro

Divizarea Uniunii Europene este mai evidentă ca niciodată. Motivul: moneda euro

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

08.02.2011, 23:55 39

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german AngelaMerkel susţin o coordonare mai strânsă a politicilor economice încadrul zonei euro ce ar avea drept consecinţă organizarea desummituri separate ale zonei euro fără participarea altor ţărimembre ale UE, potrivit The Wall Street Journal.

"Ţările zonei euro se pot întâlni separat pentru a discutachestiuni legate de euro, pe care numai grupul euro le poatediscuta", a declarat Merkel. Primul-ministru polonez Donald Tusk adeclarat că este hotărât să se asigure că planul pentru zona euronu va "însemna o reîntoarcere la o Europă cu două viteze".

Ţara sa doreşte să fie privită drept o parte vitală a UniuniiEuropene, însă noul plan pentru ţările euro ameninţă aceastăambiţie. Polonia se poate alătura planului franco-german, acestafiind "formulat astfel încât ţările care vor să participe pot faceacest lucru chiar dacă nu fac parte din zona euro". Majoritatealiderilor UE au respins planul franco-german de reformare aeconomiei zonei euro prezentat în cadrul summitului de săptămânatrecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO