Business Internaţional

Divizia de real estate a GE profita de cresterea sectorului imobiliar european

26.03.2007, 23:08 18

In acest an, divizia de real estate a General Electric, unul dintre cei mai mari investitori in domeniul imobiliar, intentioneaza sa se concentreze mai mult pe dezvoltare si pe achizitia de active in orase europene ca Berlinul pentru a-si spori rentabilitatea, avand in vedere faptul ca preturile sunt in crestere, scrie Budapest Business Journal.
Identificarea investitiilor potrivite este ingreunata de cresterea preturilor in sectorul imobiliar european, a declarat Michael Pralle, CEO al GE Real Estate. "Nivelul preturilor este destul de ridicat in Europa, a fost nevoie sa fim putin mai creativi in modul in care ne implementam strategia de investitii", a declarat Pralle. "Berlinul va fi o piata buna, este capitala, vom achizitiona birouri acolo".
GE Real Estate detine active imobiliare in valoare de 54 miliarde de dolari in 24 de tari. Pralle, care lucreaza in cadrul General Electric de 19 ani si conduce divizia de real estate din anul 2000, se asteapta ca dezvoltarile imobiliare din Europa sa fie mai rentabile decat activele sale actuale.
Randamentele investitiilor in sectorul european de real estate au inregistrat in 2005 cel mai ridicat nivel din cel putin ultimii patru ani, conform Investment Property Databank (IPD), o companie de cercetare cu sediul in Londra. Indicele paneuropean compilat de IPD, care acopera 13 tari, a avut un randament de 11,8% in moneda locala in 2005.
In 2006, randamentele au crescut in Irlanda, Suedia si Olanda, scazand cu un punct procentual, pana la 18%, in Marea Britanie. IPD intentioneaza sa publice indicele pe 2006 in iunie. In februarie, GE Real Estate a achizitionat un fond de investitii in real estate care detine birouri in cele mai mari centre financiare din Germania in schimbul a 420 milioane de euro. Luna trecuta, Rainer Thaler, managing director al GE Real Estate Germania, a declarat ca firma doreste sa-si dubleze investitiile in aceasta tara pana la 2,3 miliarde de euro in urmatorii doi ani.
Pe langa Berlin, GE Real Estate continua sa vizeze birouri in Paris si regiunea de nord a Europei, unde detine deja proprietati in Finlanda si Suedia. GE Real Estate, cu sediul in Stamford, Connecticut, a luat in vizor si tari din Europa Centrala, cum ar fi Polonia, Cehia si Bulgaria, cat si tari vest-europene ca Italia si Spania, intentionand sa investeasca in magazine si mall-uri.
Pralle nu intrevede multe oportunitati de preluare a unor companii de real estate tranzactionate public sau a unor trusturi de investitii imobiliare din Europa.
In Statele Unite, GE Real Estate a finalizat anul trecut achizitia in valoare de 3,2 miliarde de dolari a Arden Realty, cel mai mare detinator de proprietati din California de Sud. Compania si-a asumat si datorii de 1,6 miliarde de dolari. In ziua in care a finalizat tranzactia, aceasta a vandut active Arden in valoare de 1,6 miliarde de dolari catre Trizec Properties, pentru a reduce riscul implicat de tranzactie, a declarat Pralle.
"Avem permanent in vizor companii ce se concentreaza pe investitii imobiliare", a declarat Pralle. GE Real Estate a decis sa nu depuna o oferta pentru EOP Office Properties Trust dupa ce a ajuns la concluzia ca Blackstone Group este decis sa achizitoneze cel mai mare detinator de birouri din Statele Unite, a adaugat Pralle.
Divizia de real estate a inregistrat un profit net in valoare de 1,8 miliarde de dolari anul trecut, doua treimi provenind din afara Statelor Unite, comparativ cu procentul de 22% din profit realizat in afara Statelor Unite in 1999. "Aceasta a reprezentat o schimbare strategica pe care ne-am asumat-o la mijlocul anilor '90". GE Real Estate investeste aproximativ 30 miliarde de dolari pe an in real estate pentru a ajuta GE, a doua mare companie din lume din punct de vedere al valorii de piata, sa-si atinga tintele de rentabilitate, arata Pralle. Divizia nu incearca sa castige cote semnificative de piata in zonele unde investeste pentru a evita orice "concentrare semnificativa de riscuri", a declarat Pralle.
Pralle spune ca a fost extrem de precaut in ceea ce priveste New York-ul si ca ar fi trebuit sa investeasca mai mult in acest oras, cat si in Japonia, unde a scapat o oportunitate cu cinci ani in urma de a profita de redresarea sectorului imobiliar.
GE Real Estate a inceput sa investeasca in India, iar investitiile sale s-ar putea indrepta si catre Rusia si China, unde intrevede oportunitati reale. "Cu un business atat de diversificat, putem investi in aceste piete emergente anticipand obtinerea unor profituri semnificative intr-un interval de cinci pana la zece ani", a declarat Pralle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO