Business Internaţional

​Divorţurile doar în acte, calea prin care chinezii încearcă să se îmbogăţească de pe urma pieţei imobiliare hot

​Divorţurile doar în acte, calea prin care chinezii...

Autor: Catalina Apostoiu

25.10.2016, 22:00 2194

La începutul acestui an, domnul şi doamna Cai, un cuplu din Shanghai, au decis să-şi pună capăt căsniciei. Motivul nu a fost reprezentat de diferenţe ireconciliabile, ci de bula de pe piaţa imobiliară, scrie Bloomberg.

Cei doi, care au magazin de articole vestimentare, au vrut să cumpere un apartament cu 3,6 milioane de yuani (532.583 $), pe care să-l adauge celorlalte trei locuinţe pe care le deţin deja. Guvernul local începuse însă, printre alte măsuri menite să combată bula de pe piaţă, să limiteze achiziţiile celor care deţineau deja proprietăţi.

Prin urmare, cei doi au hotărât să divorţeze.

“Dacă nu cumpărăm apartamentul ăsta ratăm şansa de a ne îmbogăţi”, a declarat domnul Cai.

În China, preţurile în creştere ale proprietăţilor inspiră astfel de măsuri disperate, cumpărătorii încercând să acţioneze înainte ca şi alte restricţii să fie impuse. Deşi date recente arată că preţurile au mai scăzut în unele dintre cele mai “fierbinţi” oraşe ca Beijing şi Shanghai, costul locuinţelor noi a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii şapte ani în septembrie.

Guvernele locale din cel puţin 21 de oraşe au introdus restricţii, cum ar fi solicitarea unui avans mai mare şi limitatea achiziţiei mai multor locuinţe în încercarea de a tempera creşterea preţurilor. Impactul acestor măsuri ar putea fi însă de scurtă durată în condiţiile în care autorităţile nu dau semne de înăsprire a condiţiilor monetare, potrivit analiştilor UBS şi Bank of Communications.

Boomul a început în 2014, când banca centrală chineză a început să relaxeze condiţiile de creditare şi să reducă dobânzile. Autorităţile au eliminat de asemenea restrictţiile privitoare la vânzările de obligaţiuni şi acţiuni de către dezvoltatori, ajutându-i pe aceştia să obţină fonduri pentru noi proiecte.

Acum, printre măsurile pe care le adoptă pentru stoparea creşterii preţurilor, guvernul central promite de asemenea să combată speculaţiile.

Există însă riscul ca aceste măsuri să aibă un succes prea mare. Într-un raport recent al Deutsche Bank, economiştii Zhiwei Zhang şi Li Zeng estimau că un declin de 10% al preţurilor locuinţelor la nivel naţional ar genera pierderi de 243 miliarde de yuani pentru dezvoltatori. Cheltuielile consumatorilor ar scădea de asemenea din moment ce oamenii s-au îndatorat pentru a cumpăra proprietăţi. Creditele ipotecare reprezentau 23% din creditele noi în 2014, comparativ cu 35% în prima jumătate a acestui an şi 71% în iulie şi august.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO