Business Internaţional

Doctor Doom are o dată pentru sfârşitul economic al lumii. Ţările "au învăţat să îşi rostogolească problemele în viitor"

Doctor Doom are o dată sigură pentru sfârşitul economic al lumii: "Furtuna perfectă" va veni în 2013

Autor: Adrian Voicu

07.07.2011, 17:10 11103

Condiţiile economice tot mai slabe vor fi elementele care voraduce în 2013 "furtuna perfectă" a slăbiciunilor globale, este depărere economistul Nouriel Roubini, cel supranumit Doctor Doompentru predicţiile negative legate de economia mondială.

Cunoscut mai ales pentru faptul că predicţiile sale legate decriza mondială s-au adeverit, Roubini este de părere că SUA, ţărileeuropene şi alte ţări au devenit atât de bune în a-şi amânaproblemele încât au reuşit să amâne criza adevărată, care va veniîn 2013. Iar atunci când va veni, aceasta va fi dureroasă, scrieCNBC.

"Predicţia mea legată de furtuna perfectă nu va avea loc înacest an şi nici anul viitor, ci în 2013, deoarece cu toţii îşirostogolesc mai departe problemele", a declarat el într-uninterviu. "Acum avem probleme în SUA de după alegeri dacă nu nerezolvăm problemele fiscale. China se supraîncălzeşte... într-unfinal vom avea o cădere dureroasă", consideră economistulamerican.

Pe termen scurt, Roubini întrevede o revenire economică înceată,dar constantă, cu un PIB ce ar putea fi cu puţin peste 2%, şomajulşi piaţa imobiliară trăgând în jos de economie.

De aici, revenirea va fi dificilă, guvernul urmând să reducăcheltuielile şi să crească taxele pentru a opri din presiuneadatoriilor şi a deficitului.

În acelaşi timp, ţările de la periferia zonei euro, precumGrecia, Portugalia şi Spania vor continua să se lupte cu propriileprobleme, China acţionând pentru a preveni ieşirea de sub control ainflaţiei.

Atunci va lovi furtuna, este de părere Roubini.

"Văd că toate economiile din lume încearcă să îşi împingăproblemele în viitor", a declarat el. "Începem cu datoria privată,datoria publică, datoria supra-naţiională - dăm cu piciorul înprobleme şi într-un final vom ajunge la capăt în 2013".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO