Business Internaţional

Dodon critică declaraţiile simbolice de unire cu România semnate de câteva localităţi din R. Moldova

Dodon critică declaraţiile simbolice de unire cu...

Autor: Marian Avram, Mediafax

31.01.2018, 23:21 406

Declaraţiile lui Dodon au fost făcute în contextul în care, în ultima săptămână, şapte localităţi din Republica Moldova au semnat o declaraţie simbolică pentru unirea cu România. Este vorba de comuna Puhoi din raionul Ialoveni, satul Văsieni din raionul Ialoveni, Opaci din raionul Căuşeni, comuna Parcova din raionul Edineţ, satul Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă, Bardar şi Ruseştii Noi din raionul Ialoveni.

”Condamn în cel mai categoric mod acţiunile unor reprezentanţi din localităţile Republicii Moldova, dar şi indiferenţa, neglijenţa sau poate rea intenţia unor astfel de instituţii, cum ar fi Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul de Interne, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Chişinău.

Preşedintele Republicii Moldova a precizat că aceste acţiuni au un caracter antistatal, antipopular şi neconstituţional. În acest sens,Dodon a cerut Guvernului, Parlamentului şi instituţiilor de resort, să ia atitudine faţă de „aceste fenomene distructive în cel mai scurt timp, să condamne şi să iniţieze procedura de tragere la răspundere, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale, a tuturor celor care se fac vinovaţi de organizarea şi desfăşurarea acestor acţiuni, dar şi de neglijenţă în serviciu a responsabililor din organele de drept ale Republicii Moldova”.

”Orice manifestare de acest tip, în oricare alt stat al lumii, inclusiv şi statul vecin România, este contracarată în cel mai dur mod, aşa cum ar trebui să procedeze şi instituţiile din Republica Moldova. (...) În calitate de preşedinte ales de întreg poporul, vă asigur că sunt gata să fac uz de toate posibilităţile ce ţin atât de dreptul intern, cât şi cel internaţional, pentru a asigura securitatea naţională a Republicii Moldova. Statalitatea moldovenească are o istorie de aproximativ 700 de ani”, a adăugat Dodon.

De asemenea, Dodon a cerut convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia să se ia atitudine faţă de acţiunile respective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO