Business Internaţional

Doi români au fost condamnaţi în SUA pentru fraudă informatică

Doi români au fost condamnaţi în SUA pentru fraudă...

Autor: Ana Borlescu

05.09.2013, 09:19 826

Doi hackeri români au fost condamnaţi, miercuri, la 7 şi, respectiv, 15 ani de închisoare pentru participarea lor la o vastă reţea de piratare a datelor bancare pe Internet, a anunţat Departamentul american de Justiţie, citat de AFP.

În total, această reţea a reuşit să afecteze o mulţime de magazine, dintre care 250 de restaurante Subway, şi să fure datele bancare ale peste 100.000 de deţinători de carduri, pentru un prejudiciu estimat la peste 17,5 milioane de dolari.

Adrian-Tiberiu Oprea, în vârstă de 29 de ani, extrădat de România, şi Iulian Dolan, în vârstă pe 28 de ani, au pledat vinovat pentru complot la fraudă informatică şi acces fraudulos la un sistem securizat. Primul a recunoscut printre altele că a realizat transferuri bancare frauduloase.

Conform documentelor judiciare citate de un comunicat al ministerului, cei doi români, alături de un compatriot în vârstă de 27 de ani, au piratat între 2009 şi 2011 sute de calculatoare din Statele Unite pentru a fura numere de carduri bancare şi de plată din magazine mari, precum şi date asociate aparţinând cetăţenilor americani.

Conform aceleiaşi surse, cei doi au piratat de la distanţă sute de puncte informatice din magazinele americane, unde datele bancare ale clienţilor erau stocate electronic.

Oprea, şeful echipei, şi Dolan, consilierul său apropiat, au aflat prin intermediul Internetului care sunt punctele de vânzare vulnerabile, înainte de a le lua în posesie şi a instala un software care înregistra şi stoca toate datele.

Apoi rămânea doar ca aceste date bancare să fie transferate electronic către diverse locaţii de stocare implementate de Oprea. Acesta a încercat ulterior să folosească datele furate pentru a face plăţi neautorizate sau pentru a le transfera complicilor pentru a fi folosite în acelaşi mod, conform comunicatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO