Business Internaţional

Doi senatori din SUA cer o forţă multinaţională de 100.000 de militari contra reţelei Stat Islamic

Doi senatori din SUA cer o forţă multinaţională de...

Autor: Mihai Draghici

30.11.2015, 14:37 132

John McCain şi Lindsey Graham au criticat dur strategia moderată a preşedintelui Barack Obama, care se axează pe raiduri aeriene şi pe o implicare modestă la nivel terestru în Siria şi Irak.

"Singurul mod de distrugere a reţelei Stat Islamic este printr-o componentă terestră", a declarat Graham.

"Cred că 100.000 de militari străini vor fi cifra corectă", a afirmat John McCain, preşedintele Comisiei pentru Forţele Armate din Senatul Statelor Unite. McCain propune contribuţii militare importante din partea ţărilor arabe, europene, dar şi 20.000 de militari americani trimişi în Irak şi Siria.

Administraţia Barack Obama a anunţat în octombrie trimiterea a zeci de membri ai forţelor speciale în nordul Siriei, pentru participarea la operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.

Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat islamic".

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO