Business Internaţional

Dolarul isi va pierde suprematia, prevesteste miliardarul George Soros

Dolarul isi va pierde suprematia, prevesteste miliardarul George Soros
08.04.2009, 00:00 43

Euro ofera un avantaj important tarilor care folosesc moneda unica si nu exista riscul ca vreun stat membru al uniunii monetare sa intre in colaps, este de parere George Soros. In ceea ce priveste dolarul, investitorul spune ca acesta se afla inca sub o presiune uriasa si ca ar putea fi inlocuit ca moneda de rezerva cu Drepturile Speciale de Tragere (DST) a FMI - un cos de monede care se bazeaza pe dolar, euro, yenul japonez si lira sterlina, scrie presa internationala.

"Pe termen lung, existenta unei unitati de cont internationale s-ar putea dovedi in avantajul nostru", a spus Soros.
Investitorul si-a obtinut renumele dupa ce a pariat pe retragerea lirei sterline din mecanismul european al cursului de schimb in 1992. Aceasta miscare i-a adus in cont un miliard de dolari. Soros - care controleaza vehiculele de investitii Quantum si Soros LLC - ocupa locul 29 in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, averea sa fiind estimata la 11 mld. dolari (8,1 mld. euro). In 2008, Quantum a intregistrat un randament de 8%, in conditiile in care fondurile de hedging au avut, in medie, pierderi de 19%.
Desi a subliniat stabilitatea monedei unice europene, investitorul american spune ca exista inca probleme seriose in apropierea zonei euro. El a facut referire la situatia tarilor baltice, care intampina "dificultati serioase" in ciuda ajutorului FMI si a dispozitiei guvernelor occidentale de a sprijini economiile cu probleme.
 
Predictii intunecate pentru economia americana
In Statele Unite, spune Soros, exista riscul unei incetiniri pe termen lung a cresterii economice la care s-ar putea adauga mentinerea inflatiei la un nivel ridicat. "Nu ma astept ca economia americana sa-si revina in al treilea sau al patrulea trimestru, asadar cred ca vom asista la o incetinire pe termen lung a economiei", a declarat el.
Majoritatea economistilor spun ca scaderea economiei americane se va opri in trimestrul trei, iar cresterea va fi reluata in ultimele trei luni ale anului, potrivit ultimelor cercetari. In ultimul trimestru din 2008, economia americana s-a contractat cu 6,3%, iar analistii se asteapta ca scaderea din intervalul inauarie-martie sa fie cel putin la fel de severa.
Soros - care se asteapta la o scadere cu 60% a cheltuielilor consumatorilor americani - spune ca economia Chinei va iesi prima din recesiune si se va afla in fruntea cresterii globale in 2010.
Investitorul s-a aratat sceptic in ceea ce priveste evolutia burselor care au urcat timp de patru saptamani consecutiv, spunand ca acesta nu este semnalul unei reveniri complete a pietelor de capital, data fiind continuarea contractiei economiei reale.
Indicele Standard & Poor's 500 a castigat 24% in ultima luna pe fondul optimismului investitorilor privind incheierea recesiunii economice. Economia continua insa sa se contracte si exista chiar riscul caderii in depresiune, apreciaza insa Soros.
 
Control al fondurilor de hedging
Fondurile de investitii controlate de Soros administreaza active de peste 21 mld. dolari, iar investitorul s-a clasat anul trecut pe locul patru in clasamentul managerilor de fonduri de hedging platiti cel mai bine, avand un venit de 1,1 mld. dolari, potrivit studiului Institutional Investors al publicatiei Alpha Magazine.
Totusi, miliardarul spune ca fondurile de hedging ar trebui reglementate ca si celelalte institutii si ca autoritatile trebuie sa monitorizeze in ce masura anumiti manageri au o "expunere excesiva".
"Firmele care s-au bazat in prea mare masura pe bani imprumutati au esuat sau sunt pe cale sa iasa din competitie, asadar nu cred ca intarirea reglementarilor va afecta prea mult fondurile de hedging cu exceptia faptului ca vor fi nevoite sa completeze mai multe formulare", a declarat miliardarul.
Ce spune Soros
  • Tarile membre ale zonei euro sunt intr-o pozitie confortabila neexistand riscul ca vreuna dintre ele sa intre in colaps.
  • Dolarul american isi va pierde statutul de moneda de rezerva in favoarea DST, ceea ce ar putea fi un beneficiu.
  • In Europa, exista inca probleme serioase cea mai dificila situatie fiind cea din tarile baltice.
  • In Statele Unite exista riscul unei incetiniri pe termen lung a cresterii economice si chiar a unei depresiuni.
  • China va iesi prima din recesiune si se va afla in fruntea cresterii economice globale in 2010.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO