Business Internaţional

Dolarul, prins în războiul dintre Fed şi Donald Trump

Dolarul, prins în războiul dintre Fed şi Donald Trump

Autor: Bogdan Cojocaru

16.02.2017, 00:04 918
În declaraţiile făcute recent în faţa congresmenilor, preşedinta Rezervei Federale americane Janet Yellen a făcut clare două lucruri: că ritmul majorării ratelor dobânzilor de politică monetară va accelera anul acesta şi că nu se sfieşte să-l sfideze pe preşedintele SUA Donald Trump.

Prin majorarea dobânzilor, Yellen ajută la aprecierea dolarului. Însă nu este clar ce are de gând Trump să facă cu dolarul. Politicile expan­sioniste pe care le-a promis vor trage dolarul în jos. Din cometariile sale şi ale consilierilor săi reiese că ar prefera un dolar slab. Însă alte măsuri propuse de noua administraţie pot împinge în sus dolarul. Printre acestea se pot menţiona o taxă de import, care ar reduce importurile şi deficitul comercial, şi repatrierea veniturilor realizate în străinătate de marile companii americane. Aceste venituri sunt în mare parte în monedă străină, iar repatrierea lor ar însemna cerere mai mare de dolari. Prin declaraţiile date congresmenilor, Yellen şi-a exprimat temerile că economia americană şi poli­tica bugetară sunt împinse pe un drum nesigur de ad­ministraţia Trump. Ea a avertizat că „politica mo­netară nu este pe un curs prestabilit“, dar şi că nu ar fi deloc înţelept ca dobânzile să fie majorate prea lent.

Preşedintele Trump visează să dereglementeze sistemul financiar şi să reducă independenţa băncii centrale. Insistă deja cu retragerea reformei din sănătare cunoscută ca Obamacare, lucru despre care Yellen spune că va afecta cheltuielile şi economia. În timpul campaniei, Yellen a fost atacată de Trump cu acuzaţii că menţine dobânzile jos în mod artificial pentru a-i ajuta pe democraţi, că favorizează crearea de bule speculative şi că nu face nimic contra dolarului puternic, după cum scrie Le Monde. Preşedintele este republican.

„Îi reproşează orice, ceea ce ilustrează lipsa de claritate a poziţiei sale economice“, spune Thomas Julien, analist la Natixis.

Deocamdată situaţia evoluează în favoarea dolarului puternic. Dovezi noi că inflaţia accelereză în SUA a sporit pariurile că Fed va majora dobânzile în martie. Analiştii BlackRock cred că majorarea din martie este deja „pe masă“.

După declaraţiile lui Yellen şi datele privind inflaţia Bloomberg plasează la 42% probablitatea majorării dobânzilor luna viitoare, faţă de 30% în urmă cu câteva zile. Înainte de declaraţii, analiştii se aşteptau ca dobânzile să fie duse în sus în iunie.

Pariurile în sine şi comentariile şefei Fed ajută dolarul să urce, aşa cum ajută să crească şi acţiunile americane, care se apropiau ieri de un nivel record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO