Business Internaţional

Dolarul şi euro, la noi minime istorice în raport cu francul elveţian. Investitorii aşteaptă rezultatele finale ale discuţiilor privind datoria SUA

Dolarul şi euro, la noi minime istorice în raport cu francul elveţian

Autor: Vlad Popescu

01.08.2011, 18:51 1026

Dolarul şi euro au atins luni noi minime istorice în raport cufrancul elveţian, din cauza temerilor privind posibilitateareducerii ratingului de credit al Statelor Unite, transmiteReuters.

Dolarul a atins un minim de 0,7802 franci pe unitate peplatforma de tranzacţionare EBS, iar euro a coborât la 1,1199franci.

Totodată, moneda europeană a coborât la minimul şedinţei faţă dedolar, de 1,43305 dolari pe euro, iar bursa de la New York adeschis în urcare datorită optimismului investitorilor privindacordul dintre politicienii de la Washington privind ridicareaplafonului datoriei de stat a SUA, guvernul evitând la limităintrarea în default (incapacitate de plată).

Congresul va dezbate luni la New York un acord convenit deDemocraţi şi Republicani după intervenţia Casei Albe, care prevedereducerea cheltuielilor publice din SUA cu 2.400 miliarde de dolariîn următorii 10 ani. Acordul ar trebui să treacă lejer prin Senat,datorită majorităţii controlate de Partidul Democrat, însă ar puteaîntâmpina obstacole în Camera Reprezentanţilor, unde a fostcriticat de congresmenii conservatori şi liberali.

Deşi intrarea SUA în încetare de plăţi este puţin probabilă înopinia multor investitori, bursele au devenit tot mai volatile înultima perioadă din cauza impasului de la Washington. Wall Street aavut săptămâna trecută cele mai slabe 5 zile din ultimele 12luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO