Business Internaţional

Donald Trump după 100 de zile de mandat: Atribuţiile prezidenţiale sunt mult mai dificile decât mă aşteptam

Donald Trump după 100 de zile de mandat: Atribuţiile...

Autor: Mihai Draghici

24.04.2017, 21:10 540

"Nu îmi dădeam seama cât de amplă" este funcţia de preşedinte. "Totul este atât de..., ştiţi, ordinele date sunt atât de mari. În primul rând, există responsabilităţi mari. Fiecare decizie este mult mai dificil de luat decât în mod normal", a declarat Donald Trump într-un interviu acordat agenţiei Associated Press la 100 de zile de la începerea mandatului.

Liderul de la Casa Albă a explicat că fiecare decizie atrage "responsabilitate umană". "Spre exemplu, când a fost cazul lansării a 59 de rachete Tomahawk în Siria, mi-am spus în gând: «Ştii, aici este mult mai mult decât aceste 79 de rachete (sic). Este vorba de moarte, căci ar putea fi omorâţi oameni. Este vorba de riscurile asociate». Aici, în activităţile politice, totul implică sufletul, în timp ce în afaceri cele mai multe lucruri nu implică sufletul. (...) Este vorba de riscuri, deoarece dacă o rachetă se abate de la traiectorie şi ajunge într-un oraş sau într-o zonă rezidenţială, poate cădea în mijlocul unui oraş sau al unui sat", a explicat Donald Trump.

Donald Trump a ordonat pe 7 aprilie lansarea a 59 de rachate Tomahawk spre baza aeriană Shayrat din Siria, după un atac chimic soldat cu aproape 90 de morţi atribuit, fără o anchetă independentă, Administraţiei Bashar al-Assad, care a negat orice implicare. Într-un interviu acordat postului Fox Business imediat după operaţiune, Donald Trump s-a lăudat că a ordonat atacul în timp ce mânca tort cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. În acel interviu, Donald Trump a afirmat că a ordonat lansarea a "59 de rachete spre ... Irak". Trump a fost corectat de jurnalista Maria Bartiromo, care i-a spus că "spre Siria", liderul de la Casa Albă confirmând.

În interviul acordat agenţiei Associated Press, preşedintele SUA a explicat că activitatea sa nu trebuie evaluată la 100 de zile de la începerea mandatului. "Este o limită artificială. Nu este prea semnificativă", a subliniat Trump, notând că mandatul său de preşedinte este "foarte diferit". Întrebat despre planul activităţilor din primele 100 de zile de mandat, evocat frecvent de el în campania electorală, Trump a explicat: "Cineva pur şi simplu a introdus ideea planului de 100 de zile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO