Business Internaţional

Donald Trump, la “cuţite” cu liderii marilor economii Occidentale: Preşedintele american ia în considerare ieşirea din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii globale

Donald Trump, la “cuţite” cu liderii marilor...

Autor: Corina Zamfir

28.05.2017, 09:19 1380

Situaţia tensionată de la summitul G7 l-a adus pe preşedintele american Donald Trump în postura de a fi la “cuţite” cu restul reprezentanţilor marilor economii occidentale asupra schimbărilor climatice, pe fondul temerilor că Statele Unite vor ieşi din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii globale, scrie Financial Times.

Angela Merkel, cancelarul german, nu a făcut nimic pentru a-şi ascunde frustrarea faţă de Trump, spunând că discuţiile au fost "foarte nesatisfăcătoare" şi adăugând: "Nu există niciun indiciu că SUA vor rămâne în acordul de la Paris".

Donald Trump a scris pe Twitter după summit: "Voi lua o decizie finală cu privire la Acordul de la Paris săptămâna viitoare!"

Preşedintele SUA a fost izolat de ceilalţi participanţi când a venit vorba despre această temă la summit şi discuţiile au fost uneori "tensionate şi antagoniste", potrivit unui diplomat francez. Negociatorii au lucrat până la ora 2 dimineaţa vineri pentru a încerca să aducă SUA la bord.

"Cred că acordul de la Paris este atât de important încât nu ar trebui să existe compromisuri", a spus Angela Merkel la sfârşitul summitului de două zile din oraşul sicilian Taormina.

Discuţiile s-au întrerupt când a devenit clar că preşedintele american nu-şi va schimba poziţia în privinţa păstrării Acordului de la Paris privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, acordul de referinţă atins de aproape fiecare ţară din lume în 2015.

Gary Cohn, consilierul economic principal al lui Donald Trump, a declarat că discuţiile privind clima au fost "foarte sincere" şi a adăugat că preşedintele s-a “bucurat” să stea de vorbă cu alţi lideri pe această temă.

În ceea ce priveşte dovezile clare ale întreruperii relaţiilor internaţionale postbelice de către Trump, unii diplomaţi au găsit consolare în simpla existenţă a unei declaraţii finale la sfârşitul summitului.

De asemenea, diplomaţii UE şi-au exprimat dorinţa de a lua refuzul lui Trump de a sprijini Acordul climatic de la Paris drept un lucru pozitiv, spunând că preşedintele american a ascultat cu greu argumentele lor.

"Desigur, ne-ar fi plăcut ca SUA să se angajeze, dar trebuie să fim realişti. Trump s-a angajat într-un dialog, a pus întrebări, a primit argumente şi a rămas în joc ", a spus un diplomat francez senior.

Toţi liderii, cu excepţia Statelor Unite, şi-au reafirmat angajamentul faţă de punerea în aplicare integrală a acordului de la Paris, luând act de faptul că Statele Unite au fost în curs de revizuire dacă să rămână în acest acord şi dacă ar trebui să îşi revizuiască contribuţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO