Business Internaţional

Donald Trump mută războiul pe Twitter. Aliaţii Americii încep să aibă îndoieli asupra respectării acordurilor internaţionale de către administraţia Trump

Donald Trump mută războiul pe Twitter. Aliaţii...

Autor: Corina Zamfir

03.02.2017, 00:00 1040
Cei mai vechi aliaţi ai Statelor Unite se întreabă încotro îşi îndreaptă atenţia administraţia Trump, fiind îngrijoraţi de posibilitatea ca SUA să fie mai interesată de binele propriu decât de respectarea înţelegerilor internaţionale, scrie Bloomberg.
 
În această săptămână, preşedintele Donald Trump şi adjuncţii săi i-au „lovit“ pe unii dintre cei mai apropiaţi „prieteni“ ai Americii, deteriorând acordul cu Australia privind refugiaţii şi acuzând Japonia şi Germania că au manipulat cursul de schimb valutar. Legăturile cu Mexicul s-au deteriorat până în punctul în care Guvernul Mexicului a trebuit să refuze documentele în care Trump i-a spus preşedintelui Enrique Pena Nieto că ar putea trimite trupele americane la graniţele din sud.
 
„Tu crezi asta? Administraţia Obama a fost de acord să ia ilegal mii de imigranţi din Australia. De ce? Voi studia această înţelegere!“, a scris Donald Trump pe Twitter.

Dilema pe care oficialii din toată lumea trebuie să o rezolve este să-şi dea seama dacă stilul agresiv al lui Trump este doar o tactică de a menţine echilibrul sau o mişcarea de a încălca regulile care au ghidat relaţiile dintre Statele Unite şi restul lumii încă de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. În acelaşi timp, aliaţii nu au altă alternativă decât să se pregătească pentru ce este mai rău.

Cele mai recente atacuri au fost împotriva Australiei şi Japoniei, chiar dacă noul şef al Pentagonului din administraţia Trump oferă asigurări asupra angajamentul SUA de a securiza legăturile. "Pentru cei ca noi, ca Australia, Japonia sau Coreea de Sud, care au fost dependente de acea ţară, trebuie să începem să ne gândim la situaţia în care SUA ar putea fi interesată mai mult de binele propriu şi la situaţia în care ar putea fi mult mai capricioasă în modul în care acţionează", spune Nick Bisley, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea La Trobe din MelBourne. "Ţările din regiune trebuie să se gândească şi să ia în considerare că acele aranjamente vechi nu pot dura pentru totdeauna." 

Dorinţa lui Trump de a ataca în mod public ìprietenii„ Americii din Asia subliniază un contrast puternic faţă de administraţia Obama care a luptat să construiască un front unit împotriva forţelor militare şi economice chineze. În schimb, Trump a sugerat că poporul din Asia ar trebui să plătească mai mult pentru protecţia oferită de SUA. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO