Business Internaţional

Donald Trump: Statele Unite vor prospera, puterea este a cetăţenilor, America va fi pe primul loc

Donald Trump: Statele Unite vor prospera, puterea este a...

Autor: Mihai Draghici

21.01.2017, 19:01 197

"Domnule judecător Roberts, domnilor preşedinţi Carter, Clinton, Bush, Obama, dragi americani, cetăţeni ai lumii: vă mulţumesc! Noi, cetăţenii Americii, ne-am unit într-un efort naţional major pentru reconstruirea ţării şi pentru restabilirea promisiunilor pentru întregul nostru popor. Împreună, vo determina parcursul Americii şi al lumii pentru următorii ani. Ne confruntăm cu provocări, cu obstacole, dar ne vom îndeplini obiectivele", a declarat Donal Trump.

"La fiecare patru ani, ne adunăm în acest spaţiu pentru a efectua transferul ordonat şi paşnic al puterii şi le suntem recunoscători preşedintelui Obama şi Primei doamne, Michelle Obama, pentru ajutorul extraordinar acordat în perioada de tranziţie. Au fost minunaţi. Ceremonia de astăzi are un sens special. Deoarece astăzi nu facem un simplu transfer de putere de la o administraţie la alta, ori de la un partid la altul, ci transferăm puterea de la Washington D.C., redând-o poporului american", a subliniat Donald Trump.

"Pentru prea multă vreme, un grup mic din capitala naţiunii a cules roadele guvernării, în timp ce poporul a suportat costurile. Washingtonul a înflorit, dar oamenii nu s-au bucurat de bogăţie. Politicieni au prosperat, dar locurile de muncă au plecat din ţară, iar fabricile s-au închis. Sistemul politic s-a autoprotejat, fără însă a-i proteja pe cetăţeni. Victoriile politicienilor nu au fost victoriile voastre; succesele lor nu au fost succesele voastre. Toate aceste lucruri se vor schimba, începând de aici, de acum, acest moment vă aparţine. Este ziua voastră, sărbătoarea voastră. Statele Unite ale Americii sunt ţara voastră", a adăugat Donald Trump.

"Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid se află la guvernare, ci controlul poporului asupra guvernării. 20 ianuarie 2017 va rămâne ziua în care cetăţenii au redevenit conducătorii acestei naţiuni. Oamenii care au fost uitaţi până acum nu vor mai fi uitaţi", a subliniat Trump.

"În centrul acestei mişcări politice este o convingere esenţială: naţiunea există pentru a fi în slujba cetăţenilor. Americanii vor şcoli de calitate pentru copii, vor zone rezidenţiale sigure pentru familii şi locuri de muncă bune. Însă, penru prea mulţi cetăţeni, există o realitate diferită: mame şi copii blocaţi în sărăcie în interiorul oraşelor; fabrici ruginite împrăştiate ca mormintele în întreaga naţiune; un sistem educaţional plin de bani, dar care lasă elevi frumoşi lipsiţi de cunoaştere; infracţionalitate, grupuri criminale şi traficanţi de droguri care au furat prea multe vieţi şi au jefuit potenţialul acestei ţări. Acest carnagiu american se opreşte acum şi aici", a promis noul preşedinte.

"Zeci de ani, am îmbogăţit industriile altor ţări în detrimentul industriei americane; am finanţat armatele altor state, permiţând sărăcirea armatei noastre; am apărat graniţele altor ţări, fără a le apăra pe ale noastre; am investit mii de miliarde de dolari în străinătate, în timp ce infrastructura americană a ajuns să decadă. (...) Aceste lucruri sunt de domeniul trecutului. Acum privim doar spre viitor. (...) De acum înainte, America va fi pe primul loc. Toate deciziile de tip comercial, fiscal, în materie de imigraţie şi politică externă vor fi luate în beneficiul angajaţilor americani şi familiilor americane. Trebuie să ne protejăm frontierele de alte ţări, care ne fac nouă produsele, ne fură companiile şi ne distrug locurile de muncă. Vom avea prosperitate şi putere. Voi lupta pentru voi cu toată puterea mea, nu vă voi părăsi niciodată. America va începe să câştige din nou aşa cum nu a mai făcut până acum. America va fi pe primul loc", a spus Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO