Business Internaţional

Dosar de criză: Temerile că sistemul bancar grecesc va fi amputat sunt mai vii ca niciodată, iar bursa de la Atena riscă să devină o piaţă-fantomă

Ieri băncile greceşti s-au redeschis după trei săptămâni de pauză, iar la cozi au revenit cu calm mai ales pensionarii

Autor: Bogdan Cojocaru

20.07.2015, 19:48 3155
Pe bursa de acţiuni de la Atena, închisă până când situaţia din sistemul bancar se stabilizează, în­grijorarea este că piaţa va de­ve­ni una fantomă, margi­nalizată, aşa cum era înainte ca Grecia să in­tre în zona euro.

Pentru a salva băn­cile, guvernul grec ar putea fi nevoit să le lase din mână. Aceas­ta ar ajuta economia, care n-ar mai fi ne­vo­i­tă să suporte costul spri­jinirii sistemului ban­car, însă ar în­sem­na ca sectorul finan­ciar să ajungă sub con­trolul liderilor zonei eu­ro, scrie The Wall Street Journal.

Pentru ca băncile să primească şansa de a-şi reveni, trebuie găsită o soluţie proble­mei activelor toxice şi ma­jorat capitalul. Apoi trebuie retezate le­găturile dintre bănci şi stat. Toate aceastea pot fi realizate printr-o sin­gură acţiune, anu­me recapitalizarea di­rec­tă prin intermediul instru­mentelor de fi­nan­ţare ale zonei euro. Tocmai acesta s-ar pu­tea să fi fost planul liderilor europeni când au propus, printre condiţiile de bailout, fon­duri de 25 mld. euro pentru băncile greceşti.

Banca Centrală Europeană a extins săptă­mâna trecută liniile de finanţare de ur­genţă pentru băncile Greciei, aducând, pen­tru scurt timp, puţin mai multă viaţă în ele. Însă băncile greceşti rămân fără garanţii pe care le pot schimba pe fonduri noi de la BCE. Estimările ga­ran­ţiilor rămase: 8-10 mi­liarde euro.

Chiar dacă băncile vor reîncepe să proce­se­ze anumite tran­zac­ţii, menţinerea limi­te­lor la retragerile din de­pozite (timp de trei săp­tămâni limita a fost de 60 de euro pe zi, iar după redeschiderea băn­cilor limita a fost schim­bată la 420 de euro într-o singură tran­şă pe săptămână) şi restricţionarea miş­că­rii de capital (grecii încă nu pot efectua plăţi în afara ţării ex­ceptând cheltuielile de sănătate şi de studii) vor continua să afec­te­ze economia şi sol­ven­ţa băncilor. Cu cât aces­te restricţii sunt men­ţinute mai mult, cu atât pagubele vor fi mai mari.

De aceea, unele din cele patru bănci sis­te­mice ale Greciei, la care guvernul deţine par­ticipaţii semnificative, vor avea nevoie de re­capitalizare. Manevrele făcute în ultimele zile în afara ţării de băncile greceşti sugerează că Alpha Bank este o verigă slabă a sistemului.

Creditorii i-au spus guvernului grec că în săptă­mâna aceasta trebuie să implementeze regulile europene care forţează acţionarii şi cre­ditorii privaţi să suporte pierderile re­structurării băncilor. Până nu adoptă aceste reguli, Grecia nu poate trage bani de la Mecanismul European de Stabilitate pentru a-şi recapitaliza băncile. Regulile lasă loc statului să intervină cu bani de la buget, dar numai după ce investitorii privaţi au fost puşi la plată. Banii publici pot fi folosiţi înainte acolo unde pierderile private pun în pericol deponenţii şi economia.

Anul trecut, mecanismului de stabilitate i s-a dat puterea de a recapitaliza direct băncile din zona euro alături de statele membre. Dacă un stat nu-şi permite să-şi ajute băncile, ESM poate interveni singur pentru a le recapitaliza.  

Recapitalizarea directă din partea ESM va aduce practic controlul băncilor greceşti în mâinile zonei euro. Aceasta ar tempera problemele legate de guvernanţă. Europa ar controla atât numirile în funcţie ale mana­gerilor, cât şi reprivatizările ulterioare şi plata datoriilor către fondurile europene.

Însă cu băncile controlate de creditori, Greciei i-ar fi mult mai greu să-şi rede­nomineze sistemul financiar în cazul în care va alege să iasă din zona euro.

 

Fantoma de pe bursă

La Atena, spectrul marginalizării bân­tuie pe coridoarele aproape pustii ale bursei de acţiuni, care riscă să se transforme într-o grămadă de acţiuni netranzacţionate, acţio­nari captivi şi investitori care-şi plâng pier­derile, scrie Kathimerini. Pe bursă nu s-au mai făcut tranzacţii deja de trei săptămâni, şi toate semnele arată că inactivitatea va continua cel puţin până când operaţiunile băncilor devin fluente.

În ultimele zile au avut loc zeci de întâl­niri între reprezentanţi ai ministerului de fi­nanţe, ai Comisiei Pieţei de Capital, ai Hellenic Exchanges şi ai asociaţiei traderilor cu scopul de a se găsi o cale de repornire a activităţii bursei înainte de redeschiderea băncilor. Ministerul nu a acceptat nicio propunere.

Redeschiderea bursei va permite in­vestitorilor străini să-şi vândă activele şi să-şi transfere capitalul în străinătate, în timp ce bursa de la Atena va suferi o nouă retrogradare. 

 

Gustul restricţiilor de capital

Faima de care vinurile şi băuturile spirtoase produse în Salonic se bucură în întreaga lume nu a fost lovită de criză. Însă producătorii sunt. Ei nu pot exporta dacă nu au sticle, iar sticlele sunt cumpărate din străinătate, scrie The Guardian.

„Nu facem sticle în Grecia, le importăm. Dar cum transferul de bani este restric­ţionat, importurile practic nu mai există, aşa că în ţară nu mai intră sticle. Nimeni nu poate exporta vin dacă nu are sticle. Economia este devastată. Nimic nu se mai mişcă, nu se mai fac tranzacţii“, explică situaţia un purtător de cuvânt al unei asociaţii a producătorilor de vin. 

 

Ce mai este nou în criza grecească

  • Grecia a primit un credit de 7 mld. euro de la creditorii internaţionali cu care şi-a plătit imediat datoriile către … creditorii internaţionali.

  • Grecii s-au trezit peste noapte într-o ţară mai scumpă: TVA la alimentele de bază a fost majorată de la 13% la 23%, a treia creştere din 2010; tarifele la transportul public sunt aşteptate să crească luna viitoare.

  • Grecia nu mai stă în calea creşterii marilor burse europene. CAC 40, indicele principal al bursei de la Paris, trece prin cea mai lungă serie de creşteri din februarie 2014.

  • Cancelarul german Angela Merkel a exclus din nou orice iertare de datorie pentru Grecia, dar a acceptat că în viitor s-ar putea discuta planuri pentru reducerea poverii datoriei.

  • Economistul de Nobel Paul Krugman a recunoscut că a supraestimat competenţa guvernului grec.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO