Business Internaţional

Două cifre au salvat lumea de la un nou dezastru financiar. Obişnuiţi-vă cu pieţe financiare din ce în ce mai volatile

Două cifre au salvat lumea de la un nou dezastru financiar. Obişnuiţi-vă cu pieţe financiare din ce în ce mai volatile
05.08.2011, 15:36 3356

Toată lumea a fost astăzi la un pas de un nou "Lehman Brothers"şi de o criză financiară care ar fi fost mult mai dură decât ceaînregistrată în urmă cu aproape 3 ani, investitorii din întreagalume arătându-şi îngrijorarea cu privire la viitorul economiei SUA.Analiştii spun că pieţele financiare au căzut abrupt din cauza uneitensiuni acumulate atât în Statele Unite unde discuţiile despremajorarea plafonului de îndatorare s-au prelungit până în ultimaclipă, cât şi cele din Europa unde politicienii sunt depăşiţi decriza datoriilor care ameninţă să se extindă în Spania şiItalia.

Toată suflarea financiară din întreaga lume, începând de labrokeri, investitori, fonduri de investitii, speculatori şiterminând cu politicienii, au aşteptat ora 9:30 (15:30 - oraRomâniei) pentru a vedea două cifre de care a atârnat viitorulfinanciar al lumii. Întrebările de pe buzele tuturor, de care adepins viitorul economiei SUA şi al economiei mondiale: Cât a fostrata şomajului în America în iulie? Acest indicator, foarteimportant pentru economia americană, arată încotro se duce SUA:intră din nou în recesiune sau scapă, cel puţin pentru încă olună.

Fix la ora 9:30, administraţia americană a prezentat cifra 9,1%- rata şomajului în iulie, faţă de 9,2% în iunie, o diferenţă dedoar 0,1% pare să fi salvat economia mondială de la un nou dezastrufinanciar.

Crearea de noi locuri de muncă, a avut o evoluţie pozitivă,peste aşteptări. În iulie au fost create 117.000 de noi locuri demuncă faţă de un nivel aşteptat de 75.000.

Analiştii consultaţi de ZF spun că tensiunile globale persistăşi, chiar dacă vor mai apărea unele veşti care aduc speranţe,volatilitatea de pe pieţele financiare va mai dura o perioadăîndelungată.

Politicieni de rang înalt din Uniunea Europeană şi-au întreruptconcediile, liderii politici ca Angela Merkel şi Nikolas Sarkozyavând discuţii telefonice imediate pentru a putea vedea cerăspunsuri pot fi date în faţa turbulenţelor de pe burse. China, larândul său, s-a arătat dispusă să intervină pentru a preveni odegradare accelerată a pieţelor financiare.

Dacă bursele din Statele Unite se vor opri de asemnea din cădereca şi cele din Europa, această cădere a indicilor bursieri se vaîncheia cu pierderi de câteva mii de miliarde de dolari dincapitalizarea burselor mondiale, o scădere cumulată de 5%-6% putândfi recuperată într-un timp îndelungat în condiţiile actuale,nefiind exclusă şi apariţia altor astfel de episoade dedestabilizare.

Concluzia analiştilor consultaţi de ZF este că perioada deextremă volatilitate nu s-a încheiat, România trebuind să fieprecaută şi să dea dovadă de prudenţă maximă în cheltuielile pecare le face, pentru că oricând se mai pot materializa scenariilede căderi dure, cu efecte în lanţ, aşa cum s-a întâmplat înseptembrie 2008.

Piaţa muncii din SUA a adăugat în iulie 117.000 de noi joburi,rata şomajului ajungând la 9,1%, după ce în iulie aceasta se situala 9,2%.

Au fost revizuite de asemenea datele privind piaţa muncii în maişi iunie cu până la 56.000 de noi locuri de muncă. Salariul orarmediu a crescut în perioada analizată cu 10 cenţi sau 0,4%, la23,13 dolari.

Săptămâna de muncă a rămas neschimbată la 34,3 ore. Economiştiiintervievaţi de MarketWatch estimau o creştere a numărului de noilocuri de muncă cu 75.000 de posturi.

Anunţul făcut de guvernul american este prima veste bună pentruinvestitorii care s-au temut că economia americană ar putea reintraîn recesiune. Asemenea temeri, împreună cu incapacitatea Europei dea stopa criza datoriilor au dus la căderea burselor internaţionalepentru a opta zi consecutiv.

Bursele europene au întâmpinat de asemenea cu optimism noiledate ale guvernului american, indicii bursieri situându-se la oscădere de sub un procent. Cu două ore înainte de închidereindicele bursier britanic FTSE şi-a redus din scădere, declinulfiind de 1,02%. De asemenea, indicii bursieri francez şi german autrecut pe verde, CAC 40 avansând cu 1,58% şi DAX cu 0,18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO