Business Internaţional

Dovadă a decăderii Americii? NASA caută chiriaşi pentru infrastructura de lansare a navetelor spaţiale

Dovadă a decăderii Americii? NASA caută chiriaşi pentru infrastructura de lansare a navetelor spaţiale

Autor: Alexandru Matei

23.02.2012, 11:38 797

NASA sărbătoreşte anul acesta 50 de ani de activitate, dar o face fără artificii. Mai mult, caută noi surse de venit şi va scoate spre închiriere o serie de clădiri care au făcut istorie, scrie Daily Mail.

Agenţia caută chiriaşi pentru o serie de clădiri de la Kennedy Space Center din Florida, centrul nevralgic al programului spaţial american timp de zeci de ani, pe care nu le mai foloseşte şi nici nu are bani să le mai întreţină.

Printre activele scoase spre închiriere se numără o platformă de lansare a navelor, două platforme mobile gigant, două hale de întreţinere a navelor, un vehicul gigant folosit pentru transportarea navetelor spaţiale, o clădire de 52 de etaje folosită pentru asamblarea rachetelor şi o pistă de aterizare.

"Avem o mulţime de clădiri pe care noi, NASA, nu le mai folosim. Nu am bani să le întreţin sau să le dărâm. Aşa că vor sta şi vor rugini", a spus Robert Cabana, directorul Kennedy Space Center.

Decăderea NASA vine la jumătate de secol de la înfiinţarea agenţiei spaţiale, în 1962, acelaşi an în care John Glenn a orbitat în jurul Pământului.

Anul trecut, Statele Unite au renunţat la programul de zboruri în spaţiu din cauza costurilor mari de operare şi pentru ca fondurile să fie canalizate spre dezvoltarea de noi navete spaţiale care să permită zboruri dincolo de Staţia Spaţială Internaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO