Business Internaţional

Dr. Doom Nouriel Roubini: Datele privind piaţa muncii sunt jalnice. SUA se află deja în recesiune, chiar dacă nu formal

Dr. Doom, Nouriel Roubini: Datele privind piaţa muncii sunt jalnice. SUA se află deja în recesiune, chiar dacă nu formal

Autor: Adrian Voicu

05.08.2011, 21:14 2572

Nouriel Roubini, economistul supranumit Doctor Doom ca urmare apreviziunilor sale întundecate privind economia mondială, considerăcă datele privind piaţa muncii din SUA sunt "jalnice".

Economistul este de părere că pentru stabilizarea pieţei munciiar fi trebuit să se creeze cel puţin 150.000 de noi locuri de muncăşi nu doar 50.000 cât au indicat cifrele pentru iulie.

"Singurul motiv pentru care rata şomajului nu a urcat ci acoborât a fost faptul că 200.000 de oameni au părăsit piaţamuncii", consideră Roubini. Conform acestuia, rata şomajului ascăzut, nu pentru că au fost create noi locuri de muncă ci pentrufaptul că oamenii sunt atât de descurajaţi încât abandonează pur şisimplu piaţa muncii".

Roubini a mai spus că deşi în mod formal nu suntem în recesiune,datele de creştere sunt atât de slabe încât americanii se vor simţica şi cum ar fi într-o recesiune. De asemenea, orice încercare aRezervei Federale de a cumpăra active de pe piaţă (quantitativeeasing) pentru a însufleţi economia se va dovedi un eşec, faptobservabil şi prin scăderea tot mai mare a sumelor alocate pentruacest program.

Piaţa muncii din SUA a adăugat în iulie 117.000 de noi joburi,rata şomajului ajungând la 9,1%, după ce în iulie aceasta se situala 9,2%.

Au fost revizuite de asemenea datele privind piaţa muncii în maişi iunie cu până la 56.000 de noi locuri de muncă. Salariul orarmediu a crescut în perioada analizată cu 10 cenţi sau 0,4%, la23,13 dolari.

Săptămâna de muncă a rămas neschimbată la 34,3 ore. Economiştiiintervievaţi de MarketWatch estimau o creştere a numărului de noilocuri de muncă cu 75.000 de posturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO