Business Internaţional

Draghi: Aveţi răbdare, economia îşi va reveni mai puternic, iar BCE poate face mai mult

Mario Draghi: „Aveţi răbdare, când revenirea se va întări, do­bânzile reale vor creşte.“

Mario Draghi: „Aveţi răbdare, când revenirea se va întări, do­bânzile reale vor creşte.“

Autor: Bogdan Cojocaru

20.01.2017, 00:00 923
Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a transmis ieri un mesaj de încredere în zona euro, spunând că avansul eco­nomiei a accelerat „oarecum“ la sfârşitul anlui trecut şi că revenirea va căpăta mai multă forţă în viitor.

După şedinţa de ieri a BCE, în care banca a menţinut la cele mai reduse niveluri din istorie dobânzile de politică monetară, Draghi a asigurat că instituţia pe care o conduce va acţiona, dacă va fi nevoie, cu toate instru­mentele pe care i le permite mandatul.

„Dacă perspectivele de­vin mai puţin favorabile, sau dacă condiţiile financiare devin nepotrivite pentru pro­gresul către o ajustare sus­ţinută în calea inflaţiei, sun­tem pregătiţi să ne majorăm programul de achiziţii de active în ceea ce priveşte mărimea şi/sau du­rata lui“, a explicat preşe­dintele BCE.

Bancherul le-a cerut criticilor săi, dintre cei mai gălăgioşi din Germania, să fie răbdători pentru a putea vedea cum întreaga zonă euro va fi ajutată de politicile mo­ne­tare ale BCE, notează Reuters. Situaţia actuală, cu dobânzi foarte scăzute, va dis­părea pe măsură ce revenirea se instalează şi BCE sprijină această revenire.  „Aveţi răb­dare, când revenirea se va în­tări, do­bânzile reale vor creşte. Re­venirea în întreaga zonă euro este în interesul Ger­maniei. De beneficii se bu­cură toţi cetăţenii zonei euro, nu doar nemţii“, a spus Draghi. Criticii, mai ales cei germani, spun că politicile BCE au erodat averile celor care preferă să-şi facă rezerve de bani.

Pentru că inflaţia din Germania este peste media zonei euro, iar yieldurile obli­gaţiunilor guvernamentale sunt în mare parte negative, dobânzile reale pentru mulţi deponenţi sunt de asemenea negative, ceea ce-i împinge pe o parte din alegători spre partide de dreapta precum Alternativa pentru Germania.

Însă Draghi a avertizat că avansul economic riscă să fie îngreunat de ritmul slab al aplicării reformelor struc­turale şi a insistat că este încă nevoie de „un grad foarte mare“ de stimul monetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO