Business Internaţional

Drama antrenorului echipei de fotbal a Angliei: De 22 de ani trăieşte cu povara ratării unui penalty într-o semifinală de Campionat European. Acum are şansa să răzbune istoria, la Campionatul Mondial din Rusia

Drama antrenorului echipei de fotbal a Angliei: De 22 de...

Autor: Roxana Mihalcea

11.07.2018, 15:27 1287

Campionatul European din 1996 a reprezentat un eveniment decisiv în viaţa lui Gareth Southgate. Anglia a asistat la executarea penalty-ului eliminatoriu de către Gareth, în meciul împotriva Germaniei din semifinale.  La acel moment, Southgate s-a oferit voluntar pentru a bate penalty-ului, văzând că atacanţii Angliei nu doresc să îşi asume responsabilitatea acelei lovituri, scrie Financial Times, cel mai important cotidian economic din Europa, care îi dedică un portret antrenorului englez.

Timp de 22 de ani, echipa naţională a Angliei nu a câştigat niciun turneu important,  însă în acest week-end,  sub conducerea lui Southgate, are şansa să câştige Campionatul Mondial. Anglia se află în semifinale, după ce a bătut Columbia la penalty-uri, şi va juca azi contra Croaţiei.

Originar din Crawley, Southgate a evoluat de la vârsta de 14 ani la echipa Crystal Palace. Antrenorii săi îl caracterizau ca un jucător talentat, ce trebuie să se antreneze mai mult şi să evolueze din punct de vedere etic.  Îndată ce a devenit fotbalist profesionist,  el a devenit mult mai încrezător în propriile valori, chiar dacă nu şi spectaculos în jocul prestat pe teren.

De-a lungul timpului Southgate a ocupat poziţia de fundaş central la diferite echipe, precum Palace, Aston Villa şi Middlesbrough. De asemenea, a jucat pentru ţara lui în 57 de meciuri şi a marcat de două ori, prima oară fiind într-un meci împotriva echipei Luxemburg, pentru calificarea la Campionatul European din 2000.

Experienţa acumulată l-a ajutat pe Southgate atunci când atacurile au pornit împotriva lui, în urma ocupării funcţiei de antrenor la Middlesbrough, în anul 2006. La momentul acela, acesta antrena echipa, chiar dacă nu avea licenţa UEFA, pe care a obţinut-o ulterior.  În primul sezon, fiind la conducere, echipa a învins Manchester City cu scorul de 8-1, ceea ce a reprezentat cea mai importantă victorie din cariera sa la echipa Middlesbrough.  Dupa 3 ani, în urma retrogadării echipei în liga a 2-a a Angliei,  Southgate a fost concediat.

În 2013, a fost numit antrenorul echipei de tineret a Angliei (England’s under- 21s), unde a putut să creeze o strategie proprie, fără a fi sub presiunea unui club de fotbal.  Modul lui de a privi lucrurile au condus la implementarea programului ”England DNA” de către Asociatia de Fotbal a Angliei (FA). Obiectivul acestui program a fost să îi înveţe pe tinerii fotbalişti să joace prin multe pase şi să îşi însuşească un stil ofensiv în timpul meciurilor.

Aceste strategii, englezii doreau să le vadă, însă, la echipa de seniori, care eşuau în mod repetat în campionatele importante. FA voia să urmeze exemplul altor ţări, precum Spania şi Germania, care reuşeau, prin intermediul pregătirii tinerilor jucători, să educe viitori campioni mondiali.

În anul 2016, în urma înfrângerii umilitoare a Angliei din timpul Campionatului European, Sam Allardyce a fost ales ca antrenor,  deşi şi Southgate era o opţiune. Allardyce reprezenta o variantă mai sigură, ca urmare a experinţei îndelungate ca antrenor de club, însă din cauza unui scandal apărut în presă acesta a fost nevoit să demisioneze.  Astfel, Gareth Southgate devine antrenorul Angliei, iar suporterii sunt dezamăgiţi de decizie, fiind absolut convinşi de eşecul pe care îl va avea echipa.

Southgate reuşeşte să îşi pună în aplicare noile strategii de joc. Echipa selecţionată de acesta este formată din fotbaliştii care au fost îndrumaţi de el, la echipa de juniori, şi este caracterizată ca fiind cea mai neexperimentată din anii 2000 până în prezent.  De asemenea, Southgate schimbă radical schema de joc a naţionalei şi adoptă o atitudine ofensivă cu formaţia 3-5-2, în locul celei defensive folosite de-a lungul anilor. El încurajează jocul bazat pe atac, cu pase scurte şi transmise pe diagonală.

Antrenorul Angliei a hotărât să se focuseze la antrenamente pe modul de executare a loviturilor de penalty, acest aspect nefiind luat în calcul până acum, deoarece antrenorii anteriori considerau că este imposibilă reproducierea în timpul antrenamentului a presiunii din timpul meciului. Începând din luna martie, Southgate şi-a sfătuit jucătorii să nu se grăbească şi să aibă încredere că pot reproduce lovitura pe care a repetat-o de sute de ori înainte.

Miercuri seară, în timpul meciului împotriva Columbiei, mijlocaşul Eric Dier a marcat din penalty,  ţinând cont de sfaturile date de antrenorul său. Acesta a executat lovitura în aceeaşi manieră ca Southgate, în 1996, încet şi spre stânga, însă portarul Columbiei reuşeste doar să atingă mingea cu vârful degetelor în timp ce zbura în plasa porţii. În acest mod, Anglia a câştigat pentru prima oară în istorie la penalty-uri în timpul unui Campionat Mondial. Southgate a reacţionat pe măsură, cu un strigăt de luptă, marcând o nouă etapă, atât în plan personal, cât şi naţional.

După ce a bătut Suedia cu 2-0, miercuri seară, echipa Angliei condusă de Southgate va juca cu Croaţia, care este surpriza Campionatului Mondial din Rusia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO