Business Internaţional

Drumul către succes: 8 strategii prin care Elon Musk a făcut bani înainte de a fi miliardar

Drumul către succes: 8 strategii prin care Elon Musk a...

Autor: Dragoş Dinu

19.08.2017, 16:00 2788

Elon Musk este unul dintre cei de aventuroşi antreprenori din Silicon Valley. Cu două dintre cele mai mari mari companii, Tesla Motors şi SpaceX, a adus inovaţie, în doar câţiva ani, industriei transporturilor terestre şi spaţiale, implementând noi tehnologii.

Lucrurile nu au stat întotdeauna aşa, înainte de a fi miliardar, cu o avere care se învârte în jurul sumei de 16,6 miliarde de dolari, Elon Musk a învăţat să se redefinească, şi nu a fost nicicum vorba de un succes apărut peste noapte.

Aceştia sunt doar câţiva din paşii pe care i-a făcut Elon Musk pentru a câştiga bani înainte ca acesta să devină un miliardar renumit, potrivit Business Insider.

A creat şi vândut primul său joc video la vârsta de 12 ani. La doar 12 ani, Elon Musk a creat primul său joc pe care l-a numit Blastar. Obiectivul jocului era distrugerea unei nave extraterestre dotată cu arme de distrugere în masă. Musk a fost interesat de computere încă de la o vârstă fragedă, învăţând programare de la vârsta de nouă ani. A primit prima sa sumă de bani, 500 de dolari, când a publicat „codul sursă” pentru jocul BASIC, „un joc banal, dar mai bun decât Flappy Bird”, în revista PC and Office Technology.

A lucrat ca şi îngrijitor într-o fabrică de cherestea. După ce a plecat din Africa de Sud în anul 1988, Musk şi-a petrecut o bună parte din timp luându-şi meserii mai puţin obişnuite în jurul Canadei. Acesta s-a ocupat prima dată de umplerea coşurilor cu cereale la ferma vărului său din Waldeck, apoi a învăţat cum să taie lemnul cu ferestrăul mecanic în Vancouver. A obţinut cel mai mare salariu, 18 dolari pe oră, în anul 1989 ca îngrijitor în cadrul unei mori de cherestea, unde se ocupa de curăţarea încăperii cazanelor.

A întreprins un stagiu de practică la Bank of Nova Scotia, asta după ce l-a invitat la prânz pe Peter Nicholson, directorul executiv al băncii, printr-un „apel la rece”. După reîntâlnirea cu fratele său Kimbal în Canada, cei doi fraţi erau în căutare de oameni de afaceri pe care îi invitau la masă prin apelurile la rece, propunându-le oamenilor de afaceri să coopereze cu ei. Unul dintre ei a fost omul de afaceri Peter Nicholson, directorul executiv Bank of Nova Scotia, care a fost fascinat de iniţiativa băieţilor şi impresionat de Elon Musk. Businessman-ul a devenit mentorul lui Musk, şi i-a un intership la bancă pentru 14 dolari pe oră.

Pentru a face mai mulţi bani, Musk a vândut calcularoare şi părţi componente hardware chiar din camera sa, în timp ce studia la Queens University din Ontario.

A plătit chirie la colegiu transformându-şi casa într-un club de noapte. După ce a fost transferat la Universitatea din Pennsylvania în 1992, Musk şi-a activat instinctul antreprenorial. El şi un prieten de-al său s-au mutat într-o casă din afara campusului. În timpul săptămânii aceştia se ocupau de studii, pe când la sfârşitul săptămânii transformau casa într-un club, a spus Adeo Ressi, colegul său de cameră din acel timp. Elon Musk nu a fost niciodată un fan al alcoolului, acesta rămânând să menţină lucrurile sub control pe timpul petrecerii.

În 1995, Musk a renunţat la Stanford University pentru a porni o afacere pe internet.  Acesta s-a reorientat spre afaceri, după ce s-a aliat cu Kimbal, fratele său, pentru a deschide Zip2, o companie care a furnizat hărţi şi directoare ziarelor online. Pentru a deschide această afacere, Elon şi fratele său au folosit 28.000 de dolari din contul tatălui lor.

A devenit milionar patru ani mai târziu, când el şi fratele său au vândut Zip2 pentru suma de 307 mil. dolari, din care Musk s-a ales cu 22 mil. dolari.

Imediat după ce a vândut Zip2, Musk a investit 12 milioane de dolari în X.com, companie pe care şi-a imaginat-o ca un viitor al banking-ului online. La începutul anului 2000, X.com s-a fuzionat cu rivalul Confity, şi a fost redenumită PayPal. Aflat în funcţia de acţionar majoritar, acesta a fost înlăturat din funcţia de CEO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO