Business Internaţional

„Dumnezeu să-ajute Turcia!“. Prăbuşirea lirei naşte teorii conspiraţioniste

„Dumnezeu să-ajute Turcia!“. Prăbuşirea lirei...

Autor: Catalina Apostoiu

22.05.2018, 00:05 4124

Lipsa de acţiune a băncii centrale turceşti, în contextul în care moneda locală se prăbuşeşte, îi face pe investitorii locali să se uite spre ceruri, implorând ajutorul divin, în timp ce alţii înfiripează teorii conspiraţioniste, spunând că totul face parte dintr-un plan de răsturnare a guvernului.

În condiţiile în care banca centrală a Turciei stă deoparte şi priveşte la prăbuşirea lirei şi la inflaţia de două cifre, o companie locală de brokeraj invocă ajutorul divin, scrie Bloomberg.

„Dumnezeu să ajute Turcia“, scrie Alnus Yatirim, broker local, într-o notă recentă adresată clienţilor. „Avem în faţă o bancă centrală care doar priveşte piaţa, când ar trebui s-o conducă şi s-o direcţioneze.“

Comentariile survin în condiţiile în care Turcia concurează cu Argentina, Angola şi Venezuela pentru titlul de cea mai slab performantă monedă din acest an.

Lira turcească a pierdut peste 16% în raport cu dolarul în acest an, cea mai slabă performanţă în afara celor trei ţări. Deprecierea va continua în lipsa unei intervenţii, arată Alnus.

Pe baza ritmului de depreciere din ultimele săptămâni, moneda ar putea scădea la 4,58 în raport cu dolarul până la sfârşitul acestei săptămâni şi 4,75 în raport cu săptămâna viitoare, potrivit firmei de brokeraj. Lira s-a depreciat cu 1,4% atingând un minim record de 4,562 în raport cu dolarul ieri.

Yieldurile în creştere ale titlurilor americane de trezorerie sporesc presiunea asupra lirei reducând atractivitatea activelor mai riscante, în timp ce lipsa de acţiune a băncii centrale locale stârneşte dezamăgire în rândul investitorilor care speră în majorări de dobânzi.

Yieldul obligaţiunilor guvernamentale americane pe 10 ani a urcat cu 11 puncte bază la 15,17%, un nou record.

„După ce lira a atins un nou minim record este evident că dacă banca centrală nu va acţiona decisiv majorând dobânzile substanţial în cadrul unei reuniuni de urgenţă, vânzările masive ar putea continua“, avertizează Piotr Matys, strateg Rabobank.

În lipsa acţiunii, daunele ar putea creşte puternic, avertizează la rândul său Alnus, indicând datoriile nete de 222 mld de dolari deţinute de companiile non-financiare turceşti. Fiecare depreciere de 1% adaugă aproximativ 5 miliarde de lire la costul finanţărilor externe ale Turciei.

Ismail Kir, proprietarul unui punct de schimb valutar, este convins că ştie de ce lira turcească suferă declin după declin. „Totul face parte dintr-un plan. Se încearcă îndepărtarea şefului de la putere“, declară acesta, potrivit Financial Times.

Kir aderă la o teorie conspiraţionistă potrivit căreia declinul lirei este generat de un grup obscur alcătuit din americani, englezi, olandezi şi „unele familii de evrei“ care vor să-i spulbere preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan susţinerea în cadrul alegerilor de luna viitoare.

„Aceşti oameni nu înţeleg însă un lucru. Chiar dacă lira se prăbuşeşte, oamenii tot îl vor vota“, spune Kir.

Totuşi, baza cândva solidă a lui Erdogan a început să sufere fisuri în condiţiile scăderii susţinerii în rândul tinerilor şi în cele mai mari oraşe ale Turciei. Economia este considerată de multă vreme drept baza susţinerii partidului de guvernământ AKP. Se spune că odată ce economia va avea probleme şi Erdogan va avea de suferit.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO