Business Internaţional

Dupa 200 de ani, numele bancii Rothschild nu va mai fi legat de piata aurului

16.04.2004, 00:00 85



Banca de investitii N M Rothschild, infiintata in anul 1810 de Nathan Mayer Rothschild, a anuntat ca se va retrage de pe piata aurului, punand capat unei traditii care a durat doua secole, scrie Financial Times.



Aceeasi companie care a facut contrabanda cu monede de aur peste Canalul Manecii pentru a finanta campania Ducelui de Wellington in Franta, in timpul razboaielor napoleoniene, nu va mai participa nici macar la sedintele de stabilire a pretului metalului galben, care au loc de doua ori pe zi la Londra, in birourile bancii din districtul financiar City. N M Rothschild a prezidat aceste sedinte inca din anul 1919, anul stabilirii primului pret oficial. La sedintele de stabilire a pretului aurului, care poate varia fara nici o limita, iau parte alte patru institutii financiare: Deutsche Bank, HSBC, Scotia Bank din Canada si Societe Generale. Acestea vor prezida in continuare sedintele prin rotatie. Surse din piata spun ca pretul ar putea fi stabilit in viitor prin telefon.



Decizia bancii Rothschild vine ca o consecinta a concluziilor pe care noul presedinte al bancii, Baronul David de Rothschild, le-a prezentat intr-un raport, potrivit caruia institutia trebuie sa se retraga de pe bursele de marfuri.



Acest lucru inseamna ca Rothschild nu va mai realiza operatiuni nici cu petrol, la numai un an dupa ce anuntase sa isi va extinde activitatea in acest domeniu.



Baronul David de Rothschild a declarat ca veniturile generate de tranzactiile cu marfuri au devenit in ultimul timp tot mai nesemnificative pentru banca.



"Dupa cinci sau zece ani pe aceasta piata, vom avea un cuvant de spus la bursele de marfuri? Raspunsul este "Nu"", a spus el.



Producatorii de aur au realizat tot mai putine operatiuni de hedging, adica s-au acoperit tot mai putin impotriva variatiei pretului aurului, si tocmai pe acest segment se specializase banca Rothschild.



"Este clar ca veniturile pe care le-au generat tranzactiile cu marfuri - in comparatie cu cele generate de activitatile de investment banking, corporate banking si cele pe care credem ca le putem obtine din private banking - s-au diminuat", a adaugat Rothschild.



Pana la 40 de locuri de munca ar putea fi desfiintate in urma acestei decizii, si capitaluri de aproximativ 50 milioane de lire sterline ar putea fi eliberate. Aceste fonduri ar putea fi redirectionate spre private banking, activitate aflata deocamdata intr-un stadiu incipient, precum si spre segmentul de corporate, a carui expansiune trebuie finantata.



Banca a realizat in ultimul timp unele achizitii modeste in domeniul asset managementului si intentioneaza sa adopte o strategie mai agresiva in finantarea operatiunilor pe piata imobiliara, pe cea a resurselor naturale, a achizitiilor si a gestiunii activelor clientilor.



Retragerea de pe piata aurului reprezinta o schimbare radicala, care lasa in urma era predecesorului si varului indepartat al Baronului David, Sir Evelyn de Rothschild. Acesta a fost intotdeauna mandru de asocierea numelui Rothschild cu piata aurului. El a predat controlul asupra bancii anul trecut, iar luna trecuta a parasit si functia de presedinte al bancii.





Piata aurului isi continua declinul



Pretul aurului a scazut ieri din nou, pe fondul vanzarilor care au avut loc pe tot parcursul sesiunii de tranzactionare de pe pietele europene. Pietele par sa fi reactionat mai mult la aprecierea dolarului decat la decizia bancii de investitii N M Rothschild de a iesi de pe piata aurului. Cu toate acestea, unii analisti spun ca nu este o decizie prea fericita. "Nu este bine pentru nici o piata ca unul din jucatorii sai sa se retraga", spune Peter Hillyard, analist la ANZ Investment Bank. Metalul galben se tranzactiona in Europa la preturi intre 395 si 405 dolari/uncie, singura certitudine fiind o volatilitate ridicata a pretului, datorata tensiunilor geopolitice si unei posibile vanzari de aur operate de Banca Frantei. La New York, pretul aurului a coborat la 396,25 dolari/uncie, pentru ca apoi sa inchida sedinta la 399,50 dolari/uncie.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO