Business Internaţional

După berea făcută în casă un nou trend capătă contur în Germania: curentul electric făcut în casă

Germania are ca ţintă, prin aşa-numita „Energiewende” (revoluţia energetică), ca până în 2020 să obţină 35% din electricitate din surse regenerabile. Până la mijlocul secolului procentele ar trebui să urce la 80. Foto: Shutterstock

Germania are ca ţintă, prin aşa-numita „Energiewende” (revoluţia energetică), ca până în 2020 să obţină 35% din electricitate din surse regenerabile. Până la mijlocul secolului procentele ar trebui să urce la 80. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2013, 20:10 4366

În Germania, ţara din care vin unii dintre giganţii care domină piaţa euro­peană a energiei, rezidenţii comunită­ţilor mici pun mână de la mână şi in­vestesc în centrale de bioenergie ali­mentate cu ce găsesc prin gospodării, plante, rumeguş şi gunoi de grajd, devenind astfel independenţi energetic şi chiar vânzători de curent electric.

Un exemplu este satul Juhnde, cu 750 de locuitori. Aici, în 2004 trei sferturi din gospodării au format o cooperativă şi au investit într-o centrală de bioenergie şi în infrastructura nece­sară acesteia, cu ajutorul subvenţiilor acordate de guvern şi cu creditele cu dobândă redusă oferite de banca de dezvoltare KfW, scrie The Wall Street Journal. Centrala transformă biomasa furnizată de săteni în energie. Acum facilitatea încălzeşte tot satul şi îi permite acestuia să vândă energie electrică reţelei naţionale. Manfred Menke, ofiţer de poliţie pensionat, a investit 2.500 de euro în centrală şi încă 2.000 de euro pentru modernizarea sistemului de încălzire a locuinţei.

„În trei ani mi-am recuperat banii“, spune el, indicând economiile făcute cu factura la încălzire.

Gospodăriile din Juhnde economisesc în medie 600 de euro pe an pe energie datorită centralei. Germania este hotărâtă să renunţe la toate centralele nucleare până în 2022 şi să reducă emisiile cu efect de seră. Pentru atingerea acestor ţinte este nevoie de unul dintre cele mai ambiţioase planuri de dezvoltare a sectorului energiei rege­nerabile din lume. Anul trecut 22% din producţia de energie au venit din surse regenerabile, comparativ cu 8% în urmă cu zece ani. Ponderea este de două ori mai mare decât, spre exemplu, în SUA.

Germania are ca ţintă prin aşa-numita „Energiewende“ (revoluţia energetică), ca până în 2020 să obţină 35% din electricitate din surse rege­nerabile. Până la mijlocul secolului procentele ar trebui să urce la 80.

Criticii spun că această abordare impune costuri ridicate gospodăriilor şi industriilor care deja cheltuiesc mai mult pe electricitate decât în alte ţări dezvoltate.

Succesul oraşului Juhnde şi iniţiativele guvernului de a promova energie verde au inspirat proiecte asemănătoare. În prezent în Germania există 92 de sate independente ener­getic, iar încă 350 de zone rurale sau oraşe mici au demarat sau studiază investiţii similare.

Producătorii mici de energie domină creşterea sectorului naţional de profil. Locuinţele cu panouri solare pe acoperiş sau care produc energie din biocombustibili contribuie cu 35% la producţia de energie verde a ţării. Fermierii şi companiile de energie regenerabilă au un aport de 25%. Cota marilor jucători de pe piaţa energiei E.On, RWE, EnBW şi Vattenfall, este de doar 5%.

„Germania a întors cu fundul în sus ordinea de pe strada cu un singur sens – de la producătorii de energie la con­sumatori“, a spus Chrispoh Burger, specialist în energie la Şcoala Euro­peană de Management şi Tehnologie din Berlin.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO