Business Internaţional

După ce a cucerit social media, Facebook se apucă de imobiliare: Vrea să construiască 1.500 de apartamente în cea mai ”fierbinte” zonă din Silicon Valley

După ce a cucerit social media, Facebook se apucă de...

Autor: Alex Ciutacu

10.07.2017, 12:23 483

Facebook plănuieşte construcţia a peste 1.500 de apartamente în oraşul Menlo Park, aproape de San Francisco, pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din Silicon Valley.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, susţine că locuinţele reprezintă un ajutor într-o zonă în care chiriile sunt exorbitante şi muncitorii fac naveta timp de trei-patru ore în fiecare zi, potrivit The Guardian.

Menlo Park este situat la aproximativ 50 de kilometri de oraşul San Francisco. Chiriile în zona respectivă sunt extrem de ridicate din cauza crizei imobiliare din Silicon Valley. Orăşelul de locuinţe şi birouri construit de Facebook se va numi Willow Campus.

Motivul pentru care angajaţii din Silicon Valley petrec ore în şir pe drum este infrastructura degradată şi lipsa alocării de fonduri din partea statului pentru a o repara, susţine Facebook.

„Scopul nostru pentru Willow Campus este de a crea un orăşel mixt, care va furniza servicii necesare, locuinţe şi spaţii de birouri. Din viziunea noastră face parte şi planul de a crea un centru comunitar care să ofere servicii sociale pe termen lung. Eşecul autorităţilor din regiune de a investi în infrastructură a dus la o creştere în ceea ce priveşte aglomerările şi întârzierile”, afirmă John Tenanes, un oficial Facebook însărcinat cu dezvoltarea companiei.

Kirsten Keith, primarul Menlo Park, salută iniţiativa Facebook de a lua măsuri în privinţa crizei chiriilor din zonă. Criza din Sillicon Valley a luat amploare deoarece, începând din anul 2010, în zona portului San Francisco, s-au dezvoltat companii care au oferit peste 640.000 de locuri noi ne muncă, însă piaţa imobiliară nu a reuşit să ţină pasul.

Cu toate acestea, doar 15 % dintre apartamentele Facebook vor fi oferite sub preţul pieţei. Acestea vor fi disponibile atât pentru angajaţii Facebook, cât şi pentru oricine altcineva.

Chiria medie în Menlo Park a ajuns aproximativ 3.500 de dolari pe lună, conform Rent Jungle.

Preţul mediu al unei unei case în Silicon Valley a ajuns de la 535.000 de dolari în anul 2012, la 888.000 de dolari în 2016, conform agenţiei imobiliare Trulia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO