Business Internaţional

După ce a ţipat la Grecia, Olanda "îi mătură acum prin faţa porţii" - presă

După ce a ţipat la Grecia, Olanda "îi mătură acum prin faţa porţii" - presă

Premierul Olandei, Mark Rutte

Autor: Iulian Anghel

19.04.2012, 18:53 8969

Agenţia de evaluare financiară Fitch a lansat astăzi un avertisment clar Olandei, o ţară slăbită de datoria privată, cea mai mare din zona euro, dar şi de situaţia politică complexă.

Olanda, una dintre cele mai performante economii din zona euro, ar putea să-şi piardă ratingul AAA, "dacă guvernul nu pune în practică un plan de austeritate, sau dacă lasă conflictul politic să se amestece în gestionarea economiei", potrivit agenţiei Fitch.

Aflată în centrul problemelor economice, datoria privată a Olandei a trecut de la 190% la 223% din PIB între 2000 şi 2010, potrivit unei scrisori transmisă de guvern parlamentului olandez. Datoria publică a crescut şi ea la 64% din PIB, faţă de pragul de 60% impus de Pactul de stabilitate şi creştere.

"Această datorie privată blochează eficienţa economiei olandeze. Aceşti bani nu mai sunt disponibili pentru economie", a arătat Chris Buijink, secretarul general al Ministerului olandez al Economiei.

Dezbaterile asupra măsurilor ce trebuie luate sunt vii. Potrivit cotidianului economic olandez Financieele Dagblad, Olanda se află într-o postură foarte proastă: "După ce a dat lecţii Greciei, Olanda trebuie acum să măture în faţa porţii acesteia."

Bernard Wientjes, şeful unui patronat, spune că guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar menţinându-l sub 3% din PIB, dacă vrea să-şi păstreze triplul A, ceea ce înseamnă tăieri dure de cheltuieli. În 2011, deficitul bugetar a sărit de 4% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO