Business Internaţional

După ce a trădat secretul bancar elveţian, Rudolf Elmer va prezenta luni site-ului WikiLeaks detaliile a 2.000 de clienţi care au făcut evaziune fiscală

După ce a trădat secretul bancar elveţian, Rudolf Elmer va prezenta luni site-ului WikiLeaks detaliile a 2.000 de clienţi care au făcut evaziune fiscală

Rudolf Elmer (Foto: The Guardian)

Autor: Adrian Voicu

16.01.2011, 15:43 74

Detaliile a aproximativ 2.000 de clienţi importanţie ai unorbănci din paradisurile fiscale vor fi predate organizaţieiWikiLeaks din Londra luni de către unul dintre cei mai importanţitrădători ai secretului bancar elveţian, Rudolf Elmer, cu două zileînainte ca acesta să se predea autorităţilor din Elveţia,informează The Guardian citând The Observer.

Conform declaraţiilor acestuia, pe CD-ul ce va fi oferitorganizaţiei WikiLeaks se află detalii ale unor clienţi - persoanefizice şi companii - britanici şi americani. Printre clienţi, Elmera menţionat că se numără şi aproximativ 40 de politicieni.

Elmer, care după conferinţa de presă de luni se va întoarce înElveţia pentru a fi judecat pentru trădarea secretului bancar, esteun fost executiv al băncii Julius Baer. Acesta a oferitautorităţilor germane, în 2008, date privind conturile deţinute declienţi germani la bănci din Lichtenstein şi Elveţia.

Elmer a declarat că va face publice informaţiile "pentru a educasocietatea". În lista sa apar "persoane fizice cu câştiguri mari",conglomerate multinaţionale şi instituţii financiare - fonduri dehedging". Toţi aceşti clienţi "se folosesc de secretul bancarpentru a-şi ascude veniturile evitând plata taxelor".

"Criticile aduse de mine nu sunt faţă de o anumită bancă, cifaţă de un sistem bancar", a declarat el pentru Observer. "Amlucrat pentru bănci importante, altele decât Julius Baer, şi suntabsolut sigur că băncile şi oamenii importanţi cunosc că banii facobiectul secretului în vederea evaziunii fiscale, dar şi în vedereaspălării de bani".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO