Business Internaţional

După ce China a declarat stare de carantină asupra unei regiuni de 100 de milioane de locuitori, noile cazuri cu coronavirus stârnesc tot mai mult fricile cu privire la un al doilea val de infecţii

După ce China a declarat stare de carantină asupra unei...

Autor: Eduard Ivanovici

24.05.2020, 00:22 3212

Creşterea numărului de cazuri cu coronavirus din nord-estul Chinei a intensificat grijile cu privire la un an doilea val de infecţii. Autorităţile au implementat măsuri stricte, inclusiv limitarea numărului de oameni din mijloacele de transport în comun şi închiderea zonelor rezidenţiale din câteva oraşe. Astfel, au intrat în carantină peste 100 de milioane de persoane, scrie Bloomberg.

Primul caz a fost raportat pe 8 mai în regiunea Jilin, la graniţa cu Rusia şi Coreea de Nord, iar până pe 21 mai, virusul s-a răspândit către alte 46 de persoane. Toţi cei 46 de cetăţeni au intrat la un moment dat în contact unii cu ceilalţi. Autorităţile încă nu au găsit „pacientul zero”, însă printre suspecţi se numără o femeie care lucrează într-o spălătorie din oraşul Shulan şi a intrat în contact cu mai multe persoane din Rusia, a doua ţară în ceea ce priveşte numărul de infecţii.

Unul dintre doctorii de top din China a declarat că majoritatea pacienţilor din Jilin sunt asimptomatici, în timp ce doar 10% din numărul total de cazuri din regiune au devenit critice.

Deşi regiunea Jilin este mică prin comparaţie cu regiunea Hubei, primul epicentru al pandemiei, autorităţile de la Beijing au implementat o serie de măsuri la fel de stricte ca cele lansate în oraşul Wuhan.

Cazurile din Jilin prezintă o secvenţă genetică diferită prin comparaţie cu focarul din Hubei, însă asemănătoare cazurilor importate din Rusia, ceea ce poate îngreuna depistarea noilor infecţii. De asemenea, diferenţele din secvenţa genetică a virusului pot crea probleme în dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

Regiunea din nord-estul Chinei este relativ săracă. În 2019, produsul intern brut pentru cele trei provincii ale regiunii – Jilin, Liaoning şi Heilongjiang – au înregistrat jumătate din nivelul raportat în provincia Guangdong, din sudul ţării. Astfel, noile cazuri cu coronavirus pot îngreuna procesul de dezvoltare din interiorul regiunii.

De când oraşul Wuhan a intrat în carantină la începutul anului, China a lansat campanii agresive de testare pentru a controla răspândirea virusului. Abordarea este diferită de strategiile implementate în Coreea de Sud şi Hong Kong, care nu au redeclarat stare de carantină în ciuda unor noi focare de infecţie, raportate în cluburi şi centre medicale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO