Business Internaţional

După extazul victoriei, Franţa se întoarce în tranşee: Urmează lupta pentru Parlament. Macron are nevoie de majoritate parlamentară pentru a-i susţine reformele, Marine Le Pen promite că va fi principala forţă de opoziţie, iar francezii nu sunt convinşi că fostul bancher ar trebui să aibă atâta putere

După extazul victoriei, Franţa se întoarce în...

Autor: Ştefan Stan

08.05.2017, 16:49 571

Politicienii francezi au trecut direct în ”tranşee” după alegerile de ieri, pregătindu-se pentru bătălia care va urma peste câteva săptămâni în cadrul alegerilor parlamentare.

Pregătirile au început la numai câteva ore după victoria decizivă a lui Emmanuel Macron în faţa lui Marine Le Pen, politicienii intrând în febra celor două runde ale Adunării Naţionale de pe 11 şi 18 iunie, ceea ce subliniază importanţa obţinerii unei majorităţi care îi va permite lui Macron să treacă fără dificultate reformele.

Macron a reuşit să învingă oponenta de extreme dreaptă cu 66,1% din voturi, potrivit rezultatelor finale publicate de ministerul de interne luni dimineaţă. A fost o victorie obţinută cu o marjă confortabilă, care îi permite să ia avânt în săptămânile care urmează, însă abstinenţa crescută, şi numărul mare de voturi anulate arată că mulţi francezi încă au dubii legate de el şi de agenda proprie.

Ziarele franceze au aplaudat realizarea lui Macron, dar şi-au temperat entuziasmul cu întrebări legate de alegerea sa de premier, şi cu dubii legate de perspectivele electorale din iunie, pe care unii o numesc a treia rundă de alegeri prezidenţiale.

Euro a scăzut, iar acţiunile franceze au fost mai slabe luni, în condiţiile în care atenţia s-a îndreptat înspre dificultăţile care stau înaintea lui Macron. Relaxarea venită în urma învingerii candidatului de extremă dreaptă deja a venit în săptămânile anterioare, şi a împins în sus bursele europene, în special bursa din Franţa, indicele CAC 40 urcând cu până la 6% în ultimele două săptămâni.

Macron şi-a petrecut prima dimineaţă ca preşedinte dând un omagiu victimelor de război, alături de preşedintele Francois Hollande, la Arcul de Triumf din Paris.

Un sondaj de săptămâna trecută sugerea că partidul En Marche ar putea câştiga între 250 şi 290 de locuri în Parlament, într-o cameră de 577 de locuri. Dar alegerile legislative din iunie sunt şi mai impredictibile, în condiţiile în care orice candidat care obţine 12,5% în prima rundă trece automat în runda a doua.

Un sondaj Ipsos, cerut de Le Monde duminică, arată că 61% dintre votanţi nu vor ca Macron să aibă o majoritate absolută în Adunarea Naţională.

Pe de altă parte, Marine Le Pen, liderul organizaţiei Frontul naţional, de extremă dreaptă, spune că vrea o transformare profundă a mişcării sale, şi că încearcă să devină principala forţă de opoziţie în politica franceză. Ea chiar ar putea să renunţe la brandul Frontul Naţional. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO