Business Internaţional

După Fed urmează China: Beijingul majorează ratele

După Fed urmează China: Beijingul majorează ratele

Autor: Alexandra Cepăreanu

15.12.2017, 15:30 380

Banca Centrală a Chinei a urcat joi ratele dobânzilor pe termen scurt şi mediu, la câteva ore după ce Rezerva Federală (Fed) a ridicat rata dobânzii pe piaţa monetară a Statelor Unite, în timp ce Beijingul încearcă să prevină destabilizarea ieşirilor de capital, fără a afecta creşterea economică, relatează Reuters.

Economiştii au fost surprinşi de această mişcare, dar au spus că „aceste creşteri sunt mai mult simbolice decât substanţiale”.

Banca Centrală Chineză (PBOC) a numit această mişcare „o reacţie normală la piaţă” faţă de Fed, care ar menţine aşteptările rezonabile ale ratei dobânzii şi ar ajuta la campania de reducere a creditelor.

După această mişcare, indicii bursieri, infrastructura, domeniul IT şi cotele financiare ai Chinei au scăzut modest.

Mişcarea de miercuri a fost prima dată când PBOC a majorat ratele, din luna martie, însă ratele dobânzilor de pe piaţă au crescut singure pe parcursul perioadei de intermediere, deoarece guvernul a urmat o serie de politici pentru reducerea efectului de levier şi a datoriei în economie.

Chen Ji, analist la Bank of Communications, a declarat că această creştere a ratei a fost neaşteptată, dar prea mică pentru a avea un impact semnificativ şi a reprezentat doar un răspuns la majorarea ratei Fed.

„Ea nu are niciun impact asupra costurilor de împrumut, iar fluctuaţiile sunt foarte normale pe piaţa interbancară”, a spus el, adăugând că el credea că economia Chinei nu este suficient de robustă pentru a face faţă unei creşteri a retei de referinţă.

Ken Cheung, strateg principal la Mizuho Bank Ltd din Hong Kong, a spus că creşterea a fost surprinzătoare şi a caracterizat mărimea punctului de bază ca fiind uşoară.

„Acest lucru sugerează intenţia PBOC de a echilibra riscul de înăsprire a mijlocului procesului de îndatorare”, a scris Ken Cheung într-o notă publică.

Indicatorii de referinţă pentru rata de creditare şi depozit pe un an au rămas neschimbate începând cu octombrie 2015, dar PBOC s-a bazat pe ratele pieţei pentru a ghida economia.

„Această mişcare urmăreşte reducerea decalajului dintre ratele pe termen scurt şi cele pe termen lung, pentru a împiedica instituţiile financiare să utilizeze împrumuturi pe termen lung prin adăugarea excesivă de pârghii”, a spus Nie Wen, economist la Hwabao Trust Shanghai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO