Business Internaţional

După Grecia urmează din nou Irlanda sau Portugalia?

Grecii au protestat violent opunându-se noilor măsuri de austeritate cerute de UE şi FMI

După Grecia urmează din nou Irlanda sau Portugalia?

Autor: Bogdan Cojocaru, Alexandru Matei

16.06.2011, 23:45 1263

Eşecul europenilor de a se pune rapid de acord cu privire lanoul pachet de salvare a Greciei trimite unde de şoc pe pieţelefinanciare şi pe burse, iar posibilitatea ca zona euro să treacăprintr-un eveniment la fel de devastator precum falimentul bănciiamericane de investiţii Lehman Brothers este tot mai mare, scrieBloomberg.

"Probabilitatea apariţiei unui «episod Lehman»în zona eurocreşte", este de părere Neil Mackinnon, economist în cadrul bănciiVTB Capital din Londra. "Investitorii nu mai iau în consideraredoar o probabilitate mare ca Grecia să intre în default, ci au înfaţă scenarii în care intrarea în incapacitate de plată are locnecontrolat şi se extinde către alte economii precum Portugalia,Irlanda şi poate şi Spania, Italia sau Belgia."

Prins între creditorii ţării şi propriii cetăţeni, premierul elen George Papandreou este nevoit să îşi remanieze guvernulDarpresupunând că liderii euro­peni vor ajunge la un compromis şi vortrage Grecia de pe marginea prăpastiei în ultima clipă, se vorlinişti apele pe continent sau va urma o a doua salvare a Irlandeisau a Portugaliei?

Irlanda a fost cea de-a doua ţară din zona euro care a apelat laajutor extern şi a luat în noiembrie de la UE şi FMI 67,5 mld. eurodin cauza siste­mului bancar aflat la un pas de colaps. Portugaliaa ajuns la un acord asupra unui program de salvare de 78 mld. eurodin cauza stării precare în care se afla economia, erodată depierderea constantă a competitivităţii. "Cuvântul-cheie estecontagiunea, şi este greu de făcut un cordon sanitar în jurulGreciei", a spus Daniel Dăianu, profesor de economie şi fostministru de finanţe al României. "Dacă soluţia pentru Grecia nu vapreveni contaminarea, se vor crea presiuni asupra altor stateeuropene, ceea ce va complica situaţia băncilor. Acestea s-ar puteaconfrunta cu o criză de lichiditate. În condiţiile în care UE nudispune de instrumente pentru îngrădirea unei astfel de crize, BCEva trebui să intervină."

Următorul candidat, Irlanda?

În aprilie, Donal Donovan, fost director adjunct al FMI până în2005, a avertizat că este puţin probabil ca Irlanda să recapetecontrolul finanţelor până în 2013, când ajunge la termenînţelegerea cu UE şi FMI, iar Dublinul va fi forţat să ceară un aldoilea ajutor. Donovan crede că restructurarea datoriilor suveraneva face parte din noul pachet, potrivit The Guardian.

"Nu cred că sunt mari şanse ca Irlanda să revină pe pieţe anulviitor. Cred că va trebui mai mult timp… 2013 poate fi oposibilitate, dar cine ştie. Ar însemna un al doilea program deajutor, fie o extindere a actualului program, fie unul nou", adeclarat la sfârşitul lunii mai ministrul transporturilor LeoVaradkar. Bancherii sunt însă mai pesimişti. Harvinder Sian,analist la Royal Bank of Scotland, apreciază că Irlanda va fisuficient de sănătoasă pentru a putea accesa pieţeleinterna­ţionale ale datoriilor la randamente acceptabile abia în2018, dacă statul nu intră în incapacitate de plată sau nu cere altajutor. În plus, inspirat din discuţiile privind salvareaGreciei, ministrul irlandez al finanţelor a propus la o întâlnirecu FMI împărţirea costurilor salvării a doi mari creditori cudeţinătorii de obligaţiuni.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy le cere liderilor europeni să cadă la pace şi să salveze Grecia de dragul euroDoiani teribili pentru Portugalia

În cazul Portugaliei, pachetul de finanţare a fost stabilit înluna mai pentru o durată de trei ani. El ar da Lisabonei mai multtimp pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar. Premierulportughez desemnat Pedro Passos Coleho a avertizat însă căneimplementarea programului convenit cu instituţiile financiareinternaţionale va împiedica Portugalia să revină la împrumuturi depe pieţele financiare în 2013, aşa cum este programat în acord, iarţara se va confrunta în această situaţie cu o criză similară cu ceaa Greciei. El a mai subliniat că Portugalia urmează să treacă prin"doi ani teribili" de recesiune profundă şi şomaj record înainte dea reveni pe creştere economică.

Fondul de salvare ar trebui dublat

Deşi puţine detalii ale întâlnirilor dintre liderii europeni iesla iveală, din unele declaraţii se poate înţelege că în spateleuşilor închise figurile marcante ale Europei se aşteaptă casalvarea Greciei să nu fie episodul final al crizei care, conformunor economişti, pune în pericol chiar existenţa euro. Astfel, NoutWellink, membru al conducerii Băncii Centrale Eu­ropene (BCE), adeclarat că un nou ajutor pentru Gre­cia va presupune atât de multeincertitudini şi riscuri, încât va fi necesară dublarea la 1.500 demiliarde de euro a fondului de salvare de urgenţă al zonei europentru a putea fi acoperite riscurile de contaminare, scrie agenţiade presă Thomson Reuters.


PE SCURT

Compromis temporar

UE şi FMI au ajuns la un acord care va permite Greciei să evitetemporar intrarea în incapacitate de plată prin primirea uneitranşe de 12 miliarde euro, scrie Financial Times. Înţelegerea cuFMI permite creditorilor oficiali ai Greciei să elibereze tranşachiar în lipsa unui acord pentru un nou pachet de finanţare pentrustatul elen, a declarat comisarul european pentru afaceri economiceOlli Rehn. FMI a insistat mai mult timp că nu poate eliberacontribuţia lui de 3,3 miliarde de euro la această tranşă dacă nueste stabilit un al doilea program de salvare pentru Grecia.

Nemţii fac concesii

Germania rămâne determinată să obţină o contribuţie"substanţială şi cuantificabilă" din partea deţinătorilor privaţide obligaţiuni greceşti la orice nou pachet de salvare pentruGrecia, dar nu mai insistă asupra unui singur mod în care acestobiectiv să fie atins, au declarat oficiali din Berlin citaţi deFinancial Times.

Bursele şi pieţele financiare din întreaga lume resimt din plin convulsiile prin care trece zona euroContagiuneaatinge şi sectorul corporate

Temerile investitorilor cauzate de haosul în care se află Greciaîncepe să afecteze pe lângă sectorul bancar şi piaţa obligaţiunilorcompaniilor nonfinanciare din statele cu probleme, precum PortugalTelecom, potrivit The Wall Street Journal.


"Presimţiri rele" în legătură cu viitorul Greciei şi alzonei euro

Comisarii europeni au "presimţiri rele" în legătură cu Grecia şiviitorul zonei euro, sugerează o prezentare a unei întâlnirirecente a acestor oficiali, obţinută de BBC News. Prezentarea afost scrisă de un oficial care a participat la o întâlnire acomisarilor organizată la Bruxelles şi reprezintă un răspuns laeşecul de marţi al miniştrilor de finanţe din zona euro de a ajungela un compromis în privinţa modului în care investitorii privaţi artrebui implicaţi într-un nou program de salvare pentru Grecia.


Preţul asigurărilor împotriva falimentului este la valorirecord

Costurile asigurării datoriilor greceşti, portugheze şiirlandeze împotriva defaultului au urcat la niveluri record dincauza îngrijorărilor că criza deficitelor bugetare din Europa seintensifică. CDS-urile pentru Grecia au crescut cu 129 de puncte debază, la 18,99%, cele pentru Irlanda au avansat cu 50 de puncte debază la 8,16%. În cazul Portugaliei, creşterea a fost de 40 depuncte de bază, la 8,37%. Investitorii pariază pe faptul că Greciava intra în incapacitate de plată dacă nu va reuşi să adoptemăsurile de austeritate necesare primirii de ajutor din partea FMIşi UE, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO