Business Internaţional

După „Marea Epurare” şi planul de a-şi reinventa economia, Arabia Saudită vrea să îşi facă propriul Google şi Amazon

După „Marea Epurare” şi planul de a-şi reinventa...

Autor: Alex Ciutacu

16.11.2017, 17:39 232

Arabia Saudită a dispus investiţii de 45 de miliarde de dolari în companii hi-tech din întreaga lume. Acum, guvernul doreşte să-şi creeze propria linie de start-up-uri revoluţionare, potrivit CNN.

Guvernul a anunţat că va gestiona un acces mai facil pentru antreprenori la licenţe pentru a-şi creea propriile start-up-uri în regiune, parte a unui efort pe terment lung de a lărgi orizonturile economiei şi de a susţine creşterea sectoarelor non-petroliere.

„Sperăm ca unul dintre ele, sau mai multe, să devină un unicorn şi să atingă evaluări de un miliard de dolari. Ei sunt Apple-urile, Amazon-urile şi Google-urile acestei lumi”, spune Ghassan Al Sulaiman, gubernatorul Autorităţii de IMM-uri al Arabiei Saudite.

Faţă de Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită încă nu a produs un start-up de un miliard de dolari. Deşi statul este clasat în topul Băncii Mondiale, ca al 135-lea cel mai bun loc din lume pentru a pune bazele unui start-up, guvernul pariază masiv pe sectorul de hi-tech pentru a se îndepărta de petrol.

Arabia Saudită este cel mai mare jucător din spatele fondului de investiţii în hi-tech lansat în colaborare cu SoftBank din Japonia. Niciun ban nu a plecat înspre Orientul Mijlociu deoarece regiunii îi lipsesc start-up-urile destul de mari pentru a atrage investitori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO